Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nagyon nem volt rendben a haiti elnökválasztás

2016.01.04. 07:43

Jelentős szabálytalanságok történtek a haiti elnökválasztás első fordulójában a voksolás kivizsgálásával megbízott független bizottság jelentése szerint.  A vizsgálat szerint a kormány által felállított választási bizottság szakszerűtlen munkát végzett a voksolás lebonyolítása során, és számos szabálytalanságot elnézett. 

A független bizottság jelentése összecseng a voksolással szemben felhozott ellenzéki bírálatokkal. A vizsgálóbizottság felállítását azután rendelte el Michel Martelly államfő, hogy ellenzéki szervezetek csalások gyanúja miatt a választások meghiúsításával fenyegettek, és hetekig követelték a voksolás októberi első fordulójának felülvizsgálatát.

A voksolás október első fordulójának hivatalos eredményei szerint a regnáló elnök támogatását élvező Jovenel Moise közel 33 százaléknyi szavazatot kapott a Nyolcak Csoportja nevű ellenzéki szövetség vezetője, Jude Celestin 25 százaléknyi szavazatával szemben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a jelentés milyen hatással lesz az elnökválasztás második fordulójára, amelynek időpontját Martelly a napokban január 17-re tűzte ki. A második fordulót eredetileg december 27-én kellett volna megtartani, de végül pont a csalásokkal kapcsolatos vádak miatt halasztották el.

Haitin tavaly augusztusban a parlamenti választások első fordulóját is szabálytalanságok, valamint erőszakos incidensek egész sora zavarta meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.