Ambrus
-7 °C
3 °C

Gyerekre támadt egy cápa a térdig érő vízben

2016.01.05. 13:15
Térdig érő vízben támadott meg egy tizenegy éves fiút egy feketeúszójú szirticápa Ausztrália keleti partjainál - közölte Queensland szövetségi állam mentőegységeinek egyik tagja kedden.

A cápa a pancsoló fiú jobb lábszárát kapta el a Nagy Korallzátony közelében található Heron szigetének strandján. A gyereket apja húzta ki a vízből, és azonnal az egyik helyi kórházba szállították. A mentőcsapatok szerint a fiú sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek.

A feketeúszójú szirticápák átlagos hosszúsága egy méter körül van, de egyes példányok elérhetik a két métert is. Halakkal, rákokkal, fejlábúakkal és puhatestűekkel táplálkoznak, kedvelt élőhelyeik a szubtrópusi korallzátonyok.

Ez gyors egymásutánban a második támadás a környéken: szombaton egy dárdával halászó, 31 éves férfit sebesített meg egy becslései szerint háromméteres cápa, amelyet sikerült elűznie. Ezekben a napokban hemzsegnek a cápák az ausztrál partoknál, a szomszédos Új-Dél-Wales szövetségi államban, Sydneytől délre több strand már napok óta zárva tart a cápaveszély miatt.

Új-Dél-Wales partjainál tavaly 14 - köztük egy halálos - cápatámadás történt, míg egy évvel korábban csak egyetlen, Queenslandben négy esetről tudnak a 2014. évi hárommal szemben. Országosan 22 cápatámadást észleltek tavaly Ausztráliában.

A támadások számának növekedését azzal hozzák összefüggésbe, hogy egyre többen űzik a vízi sportok valamely ágát az ausztrál partok mentén. Új-Dél-Wales szövetségi állam vezetői a megsokszorozódott támadások miatt tavaly megelőző lépéseket tettek, úgymint a cápák mozgását figyelő drónok bevetése, illetve szonártechnológiával ellátott bóják kihelyezése, jelentette az MTI.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!