Natália
-3 °C
7 °C

2,5 millió forintot fizethet a magyar állam egy gyilkosság miatt elítélt férfi ügyében

2016.01.05. 14:30
Kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar férfinak, aki amiatt tett panaszt, hogy a több mint tíz évig húzódó büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait. Magyarországnak összesen 8000 eurót kell fizetnie, írja a strasbourgi székhelyű bíróság közleménye nyomán az MTI.

2,5 millió forintot fizethet a magyar állam: az EJEB döntése szerint 2000 euró nem vagyoni kár jár a tescós rablás vádlottjaként elhíresült Süveges Péternek, valamint 6000 euró a strasbourgi eljárásban felvetődött ügyvédi költségek megtérítésére. A 8000 euró összesen 2,5 millió forintnak felel meg. A bíróság hosszúnak találta

  • a több mint hat éves előzetes letartóztatás és a házi őrizet idejét, és
  • a büntetőeljárás több mint tíz éves hosszát.

A férfi azért tett panaszt az emberi jogi bíróságnál, mert állítása szerint ez idő alatt a magyar hatóságok erősen korlátozták személyi szabadságát: házi őrizete miatt nem tudott elégszer ellátogatni beteg szüleihez, kérését többször visszautasították.

Nem járhatott misére

A magyar Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmét, hogy vasárnaponként misére mehessen, valamint az eljáró hatóságok rendszeresen tiszteletlenek voltak és nem jártak el kellő körültekintéssel ügyében.

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd bűnismétlés lehetősége miatt házi őrizetet rendeltek el ellene.

A 2005-ben kezdődő eljárás során Süveges Pétert bűnösnek találták és 2014 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték (az ügyéről itt írtunk korábban). 2015 júliusában a Fővárosi Ítélőtábla az ítéletet hatályon kívül helyezte. Az ügyet első fokra utalta vissza, amely azóta is folyamatban van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.