Judit
-2 °C
8 °C

Kézzel írt levél a nem várt fordulat a hongkongi emberrablási ügyben

2016.01.05. 17:06

Eltűnt egy Pekinggel szemben kritikus, neves hongkongi kiadóház öt munkatársa, amit hétfőn "nagyon aggasztónak" nevezett a kínai különleges közigazgatási terület kormányzója. Egy demokrata párti képviselő szerint elképzelhető, hogy az eltűnt személyeket elrabolták a kínai biztonsági szolgálatok.

A tajvani Központi Hírügynökség azóta közreadta Lee Bo, az ötödik eltűnt személy állítólag saját kézzel írt levelét, melyet egy kollégája kapott faxon. Ebben a férfi azt írja, saját döntéséből utazott a szárazföldi Kínába. Felesége közben visszavonta az eltűnés miatt tett bejelentését, mert a férfi felhívta a határ túloldaláról, Sencsenből.

Aktivisták szerint azonban a levelet ugyan Lee írta, de valószínűleg emberrablók utasításainak megfelelően, akik csillapítani próbálják az eltűnések nyomában kirobbant botrányt, írja a BBC. Lee társai még októberben tűntek el.

A Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times című lap azzal vádolta meg a Mighty Current nevű kiadóházat, hogy publikációi kizárólag "kitalált és rosszindulatú" tartalmakkal jelennek meg. "Ezek a könyvek különböző utakon érkeznek a szárazföldre, a politikai mendemondák forrásai, és negatív hatást fejtenek ki. A kiadóház székhelye Hongongban van, de abból él, hogy bajt kever a kontinensen" - volt olvasható a lap egyik cikkében.

Albert Ho hongkongi demokrata párti képviselő vasárnap kijelentette: az az érzése, hogy a kiadóház öt alkalmazottját elrabolták a kínai biztonsági szolgálatok.

Amikor a kormányzótól megkérdezték az újságírók, hogy szerinte az illetőket a szárazföldre vitték-e, azt válaszolta, hogy nincs olyan jel, amely erre utalna, de azzal a felhívással fordult a hongkongiakhoz, hogy jelentkezzen, aki bármit is tud a hollétükről.

A kormányzót a pekingi hatalomhoz közel állónak tekintik, és emiatt fekete bárány a hongkongi demokráciapárti mozgalom szemében. Ellenzéke azzal vádolja Leung Csun-jinget, hogy az ügyben nem tesz meg mindent, amire képes volna Pekingnél.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.