Vilmos
21 °C
36 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A város, ahol lassított felvételben halnak meg az emberek

2016.01.07. 21:01
Damaszkusz közelében két várost 174. napja tartanak blokád alatt Aszad szír diktátor csapatai. Madajában és Zabadaniban 30-40 ezer ember van az éhhalál küszöbén. Sikerült kapcsolatba lépni egy helybelivel, aki kutyákat, macskákat és gyökereket eszik. Gondolkozzon el, valóban az Iszlám Állam-e a legkegyetlenebb terrorszervezet!

A náci haláltáborok felszabadítása idején készített fotókhoz hasonló sokkoló képek kerültek nyilvánosságra a szíriai Madaja városából. A Damaszkusztól északnyugatra, a libanoni határhoz közel fekvő szunnita többségű települést, valamint szomszédját, Zabadanit hónapok óta ostromzár alatt tartják a szír kormányerők és a Hezbollah síita terrorszervezet harcosai, és megakadályozza a legelemibb ellátás bejutását is. Az eredmény: a lakosság az éhhalál szélén tengődik.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű mérsékelt ellenzéki szervezet szerint a hadsereg nem is támad, csak a blokád fenntartására ügyel. A 174. napja tartó éhezés eredményeképp 

a családok leveleket és füvet esznek, mivel egy kiló rizs már több mint 70 ezer forintba kerül a feketepiacon.

Másfajta piac pedig már nem létezik. Egy, a Guardiannek telefonon nyilatkozó szociális munkás azt mondta az éhségtől elgyengült hangon:

Lassított felvételben halnak meg az emberek. Van még néhány cserépben nevelt virágunk idehaza. Tegnap megettük a szirmaikat, de borzalmasan keserű ízük volt.

Több gyerek annyira legyengült, hogy kocsiban kell tolni. Az al-Jazeera által készített videón egy csontvázzá fogyott kisfiú a videón esküszik rá, hét napja nem evett. Mivel ezután egy 7 hónapos, borzalmas állapotban lévő gyerek következett, akinek só és víz jut, ezért én nem bírtam tovább nézni a felvételt, de hátha önök igen (a videót nem tudtam beágyazni)

Kutyákat, macskákat és gyökereket eszünk

A 30-40 ezer ember július óta foglya a kormánypárti blokádnak. A helyi hírek szerint Madaja és Zabadani lakói túszokként szolgálnak, akiket két alavita – ez a törzs számít az Aszad-rezsim bázisának - faluért akarnak elcserélni, melyet ellenzéki milíciák vettek körbe Észak-Szíriában. Csakhogy a két gyűrű több száz kilométerre van egymástól, és teljesen más ellenzéki frakciók érdekeltségébe tartozik.

Mivel Szíriában a háború miatt nem igazán működnek közvetlen értesülésekkel szolgáló, ellenőrizhető hírforrások (az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja is Londonban gyűjti be a szíriai híreket), ezért dupla óvatossággal kell kezelni minden ilyen sokkoló értesülést. Megpróbáltunk kapcsolatainkon keresztül mi is utánaérdeklődni annak, mi igaz ebből a XXI. században szinte példátlan éheztetésből.

Minden.

Kutyákat, macskákat és gyökereket eszünk. Néha bejut egy-két szállítmány, de az csak pár családnak elég.

Mesélte egy Budapesten élő szíriai forrásunknak egy bizonyos Saad Faraq Maihsni nevű férfi, aki a városban él. Azt is elmondta, hogy valójában nincs igazi harc a település körül, de szinte lehetetlen a blokádon bármit is átvinni. A kormány katonái minden autóst visszafordítanak, ha meglátják. Volt olyan is, akit lelőttek.

Se ki, se be. Néha éjszaka be lehet szökni, de mindenki fél, hogy itt ragad.

– teszi hozzá a férfi. A városban ingadozik az áram- és telefonszolgáltatás is, ezért a helyiekkel nehéz kapcsolatba lépni. Maihsnit is csak közvetve, cb-rádión lehetett elérni.

A városba legutóbb októberben sikerült – hosszas egyeztetéseket követően – segélyszállítmányt eljuttatni, de a gyűrűn bejuttatott élelem csak napokra volt elég. A nemzetközi médiafelháborodás hatására a szír kormány csütörtök délután meghátrált, és az al-Jazeera szerint engedélyezte segélyszállítmányok bejutását a városba.

Amikor az állam a leggyilkosabb terrorszervezet

Az eset újabb példája annak, mennyire félreérti a világ a szíriai konfliktust, amikor – nem kis részben az orosz lobbizás hatására - kisebbik rosszként kezd gondolni Aszadra, akinek uralma alatt „legalább rend volt”. Valójában a diktátor legalább olyan messze eltávolodott minden humanista értékrendtől, mind az Iszlám Állam vagy az al-Kaida, csak épp Aszadnak egy reguláris hadsereg is rendelkezésére áll az elmúlt években elkövetett terrorcselekményekhez, az orosz és az iráni támogatók pedig ahhoz, hogy tetteiért ne kelljen felelnie.

Pedig volna miért:

Persze egy polgárháborúban sokszor igen nehéz megkülönböztetni a katonai és civil célpontokat, de a fenti kegyetlenségekről igen alaposan bebizonyították, hogy Aszad seregei tudatosan terjesztették ki a civil lakosságra. Azaz

a legveszedelmesebb szíriai terrorszervezet maga a kormány,

mely a legvisszafogottabb becslések szerint is hétszer-nyolcszor annyi civil élet kioltásáért felel, mint az Iszlám Állam. (Nem szabad azért elfelejteni, hogy a Kalifátus szíriai területeiről van szó, Irak nélkül.)

A Nyugat valószínűleg azért gondolja Aszadot a kisebbik rossznak, mert nem fenyegeti az európai meg amerikai választópolgárok életét terrortámadásokkal. Szíriában viszont a többség nem fogadja el ezt a megkülönböztetést, még kompromisszumos tárgyalási alapként sem.

A cikk Szabó Dániel közreműködésével készült.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.