Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Szíriából érkezhettek a kölni molesztálók

2016.01.07. 23:18

Helyi rendőrök szerint a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadások mögött nagyrészt Szíriából származó, nemrég regisztrált menedékkérők állnak, számolt be a Die Welt német lap.

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint több mint száz rendőrségi feljelentést tettek, miután fiatal, többnyire ittas, külföldi származású férfiak fenyegettek, szexuálisan zaklattak vagy kiraboltak az újév beköszöntét ünneplő nőket a kölni dóm közelében.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a rendőrség és a német igazságügyi miniszter hivatalos kommunikációjukban is a bűnözés egészen új dimenziójáról beszéltek. Több tucat nőt  molesztáltak  Hamburgban, Düsseldorfban és Berlinben is.

Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője korábban azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezer fős csoportból kerültek ki, akik „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".

A rendőrök ezzel szemben a Die Weltnek azt mondták, közel száz embert igazoltattak a kölni dóm közelében szilveszter éjszaka, akiknek többsége szíriai, kisebb része észak-afrikai származású volt. Hozzátették, hogy a legtöbben közülük nemrég Németországba érkezett menedékkérők, akik személyazonosságukat befogadóállomáson kiállított menedékkérelem-másolatokkal igazolták.

Az újság szerint nem csak a helyszínen szolgálatot teljesítők beszámolói, hanem a kölni rendőrség január másodikán készített jelentése is ellentmond Albers korábbi kijelentésének. A Die Welt birtokába került dokumentumból az derült ki, hogy a támadók jelentős része menedékkérő volt, írja az MTI.

A Die Welt szerint a hivatalos beszámolók alapján az elkövetők elsődleges célja lopás volt, és a szexuális zaklatás másodlagos szerepet játszott a támadásoknál. Ezzel szemben a kölni rendőrök a német lapnak úgy nyilatkoztak, hogy „a többségében arab elkövetők esetén elsősorban szexuális cselekményekről volt szó, az ő szempontjukból, saját szexuális szórakozásukról."

A német rendőrség nem volt ura a helyzetnek szilveszter éjjelén Kölnben – derült ki a Spiegel birtokába jutott rendőrségi belső jelentésből, ami január 4-én készült, egy vezető rendőrtiszt írta, aki a kölni pályaudvarnál kialakult helyzetet kaotikusnak és szégyenteljesnek írta le.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!