Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Letartóztattak két irakit terrorizmus miatt Amerikában

2016.01.08. 08:06 Módosítva: 2016-01-08 08:41:13

Letartóztattak két Iraki származású palesztint az Egyesült Államokban és terrorista cselekmény alapos gyanúja miatt vádat emeltek ellenük, írja az MTI. Az FBI bejelentése szerint a letartóztatások között nincs összefüggés annak ellenére, hogy mindkét férfi Irakban született palesztin, aki Amerikában él menekültként.

Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy hazudtak a hatóságoknak terrorista szervezetekhez fűződő feltételezett kapcsolataikról. A Houstonban élő, 24 éves Omár Farádzs Szajed Al-Hardánt azzal vádolják, hogy támogatást akart eljuttatni az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, a 23 éves sacramentói Mohammed Júnisz Al-Dzsajáb ellen pedig az a vád, hogy a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban hamis nyilatkozatot tett.

Al-Hardan 2009 novemberében, iraki menekültként érkezett az Egyesült Államokba, és 2011 nyarán kapta meg az állandó tartózkodási engedélyt. A vádpontok között - az Iszlám Állam támogatása mellett - állampolgárság jogtalan megszerzése és hamis nyilatkozat szerepel. A férfi ugyanis az állampolgársági kérelem kitöltésekor valótlant állított, és elhallgatta a dzsihadistákhoz fűződő kapcsolatait. Ha bűnösnek találják, akár húsz évig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A másik fiatal férfi, Al-Dzsajáb, 2011 októbere óta tartózkodik az Egyesült Államokban, 2012-ben és 2013-ban arról írt az egyik közösségimédia-fiókjában, Szíriába tervez utazni, hogy a dzsihadisták oldalán harcoljon. Aztán 2013-ban Chicagóból Törökországba, majd onnan Szíriába utazott. 2014 januárjában pedig már állítólag arról írt a közösségi oldalon, hogy Szíriában különböző terrorista csoportokkal, köztük az Anszár al-Iszlám nevű terrorszervezet soraiban harcol. Ugyanakkor nem volt és nincs jele annak, hogy Al-Dzsajáb egyesült államokbeli merényletek előkészítésében vett volna részt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.