Pál
-9 °C
0 °C

Elkapták a Köpcöst

2016.01.08. 19:40
A világ egyik legrettegettebb bűnözője, Joaquín Guzmán, becenevén Köpcös júliusban filmbe illő módon szökött meg Mexikó legbiztonságosabbnak hitt börtönéből, kézre kerítésére nagy szabású akció indult. Pénteken az elnök jelentette be, a Köpcöst újra elkapták.

Elfogták Mexikó egyik legjelentősebb drogbáróját, az El Chapo, azaz a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmánt, jelentette be a mexikói elnök Enrique Peña Nieto pénteken. Az AP-nak egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, Los Mochisban kapták el, elfogásakor pedig tűzharc alakult ki, ahol egy katona megsérült.

A lövöldözésről a mexikói haditengerészet is kiadott egy közleményt, eszerint a katonák öt embert lelőttek, és további hatot őrizetbe vettek, amikor lerohanták a házat, két páncélozott járművet , nyolc nagyobb és egy kézifegyvert, és egy gránátvetőt is lefoglaltak. Egy Orso Ivan Gastelum Cruz nevű feltételezett bandavezér is a házban volt, de neki sikerült elmenekülnie. Egy névtelen forrás szerint a Köpcös rejtekhelyét már napokkal ezelőtt megtalálták. Az ügy részleteiről pénteken sajtótájékoztatón számolnak be a hatóságok.

A drogbáró másfél év fogság után még júliusban szökött meg a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből, egy másfél kilométer hosszú alagúton át, amelynek a bejárata cellájának a tusolója alatt kezdődött. A CNN csak most tudta meg, hogy a kijutásban két pilóta, a sógora és egy ügyvéd issegítette. A Köpcösnek ez már a második szökése volt.

2016-01-08T184403Z 636974689 TM3EC18122L01 RTRMADP 3 MEXICO-GUZM
Fotó: Handout

A 166 centis gengszter júliusban egyszerűen kisétált a rácsok mögül egy éppen az ő magasságára méretezett, 166 centinél valamivel magasabb, másfél kilométer hosszú alagúton. Még lehajolnia sem kellett. Az alagútban lépcsők, világítás, szellőzés is volt, ráadásnak pedig egy kismotor is, amellyel eredetileg a kitermelt földet és a szerszámokat hordhatták. Az alagút egy építkezési területre vezetett. El Chapo eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette.

Mexikó legbiztonságosabb börtöne

Előtte a Mexikóváros mellett épült Altiplano börtönt Mexikó legbiztonságosabb börtöneként tartották számon, 1991 óta működik, a Köpcös az első, akinek sikerült innen megszöknie. A falak majdnem 1 méter vastagok, a börtön feletti légtérbe tilos berepülni, a mobiltelefonok adatforgalmát korlátozzák.

Októberi hírek szerint a Köpcös menekülés közben a lábszárán és az arcán megsebesült, de nem a rendőrökkel vívott összecsapásban. A Sinaloa-kartell vezetőjének kézre kerítésére nagyszabású akció indult, közel 10 ezer rendőr kereste.

Guzmán szökése rávilágított arra, hogy valójában mennyire durva a mexikói korrupció, és milyen súlyos gondok vannak az intézményekkel. Gyakorlatilag pillanatok alatt lerombolta azt a képet, amit Peña Nieto a szervezett bűnözés elleni küzdelem élharcosaként felépíteni próbált magáról. A szökéssel összefüggésben egyébként a börtönhatóságok 23 alkalmazottját vették őrizetbe.

Mexikóban 2006 óta több mint 70 ezer áldozatot követeltek az összecsapások a drogkartellek és az ellenük harcoló hadsereg között. Gazdasági elemzők szerint a gyenge biztonsági helyzet a gazdasági növekedés legnagyobb akadálya.

Meddig tudják benn tartani?

Guzmán szökésével a mexikói elnök egyik legrosszabb rémálma vált valóra: nem elég, hogy a Köpcös újra szabadon ténykedhet, a mexikói börtönrendszerről is kiderült megint, hogy egy vicc, hosszú távon nem tudják rács mögött tartani a legbefolyásosabb nehézfiúkat. Nagy kérdés ezek után, hogy a Köpcöst most majd melyik börtönben helyezik el.

A drogbárónak sokkal nehezebb dolga lenne a szökéssel, ha például amerikai börtönben ül. Guzmánt legalább öt amerikai városban akarták bíróság elé állítani, az USA pénzügyminisztériuma a világ legbefolyásosabb drogkereskedőjének nevezte, de a mexikói ügyészség csak azután adta volna ki, hogy letöltötte a büntetését Mexikóban. „Vagyis 300, vagy 400 év múlva" – tette hozzá Jesus Murillo Karam igazságügyi miniszter még tavaly, a Köpcös elfogása után.

Guzmánt 1993-ban csukták le először. Akkor még nem volt az ország legbefolyásosabb kartellvezére. Kábítószerrel üzletelés miatt 20 évet kapott, de csak 2001-ig tudták fogva tartani. Akkor a legenda szerint egy szennyeskosárban elbújva sikerült meglépnie, de Anabel Hernández oknyomozó újságíró Narcoland című könyvében azt írta, hogy teljesen szabadon, rendőrnek öltözve sétált ki a börtönből. Ehhez képest még egy olyan verzió is van, amely szerint nem kevés arany fejében úgy hagyta el a börtönt, hogy az őrök még köszöntek is neki kifelé menet.

A világ egyik legkeresettebb bűnözője

A Köpcös 1954-ben egy Santiago de Caballeros nevű kis mexikói faluban született, parasztcsaládba. Hat osztályt végzett. Szereti a nőket, a sportkocsikat, a sört, a viszkit, a sült húst és a tenger gyümölcseit. Állítólag szabályosan vezet, még jogosítványa is van. 2014-ig kitartott a szerencséje.

Hiába volt ő a világ egyik legkeresettebb bűnözője, még menekülés közben is fenn tudta tartani uralmát. Többször a kormányerők szivárogtattak, máskor a sajtó írta meg, mikor fognák el, ezért is tűnhetett úgy, hogy a kormánypárt szinte összejátszik Guzmánnal, így lett ő nemcsak a legkeresettebb, hanem a leginkább érinthetetlen bűnöző is az országban. A Forbes magazin a 67. helyre sorolta a világ legbefolyásosabb embereinek 2013-as listáján, pedig akkoriban leginkább hegyi kunyhókban bujkált.

Guzmán drogkartellje, a Sinaola az első szökése után, a 2000-es években lett igazán sikeres. Fénykorában 60 ezer négyzetkilométernyi területen Costa Ricányi drogültetvényt tartott fenn, tízezerszámra belezték ki, majd töltötték meg kokainnal az uborkákat és banánokat. A Mexikón keresztül futó forgalom 45 százalékát ellenőrizte, és az Egyesült Államokban fogyasztott drogok fele tőlük származhatott. A Financial Times szerint Guzmán kartellje egészen Európáig és Ausztráliáig elért.

Végül az amerikai droghatósággal összefogva a mexikói kormányerők elkezdték felgöngyölíteni a Sinaola kartellt középvezetői szinttől, és így egyre közelebb kerültek Guzmánhoz is. A 2014-es elfogásához vezető végzetes hiba az volt, hogy többször lemerészkedett a tengerpartra. 2014 februárjában, másfél éve kötött ki az Altiplano börtönben. A hely nem volt ismeretlen neki, először itt landolt az 1993-as elfogása után is, csak később helyezték át oda, ahonnan 2001-ben megszökött.

Arely Gomez mexikói főállamügyész bejelentette: az elfogott El Chapót újra visszaviszik ugyanoda, Altiplanóba − ahonnan tavaly júliusban egyszer már megszökött.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!