Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

A hiúsága lett a Köpcös veszte

2016.01.09. 19:11

Szombatra részletek derültek ki arról, hogyan sikerült elkapni Joaquín Guzmánt, becenevén a Köpcöst, Mexikó egyik leghatalmasabb drogbáróját, aki júliusban filmbe illő módon szökött meg Mexikó legbiztonságosabbnak hitt börtönéből.

A drogbáró Hollywood köré szőtt álmai ütöttek vissza, részben emiatt sikerült a nyomára bukkanni, írja az AP hírügynökség. Guzman azt szerette volna, ha filmet készítenek az életéről. A mexikói főállamügyész, Arely Gomez elmondta: a film miatt kapcsolatban lépett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban.

Most az a nagy kérdés, hogy Mexikó kiadja-e majd a Köpcöst az Egyesült Államoknak. A Reuters a forrásaitól úgy értesült: Mexikó arra készül, hogy teljesíti az USA kérését, és kiadja Guzmant. A mexikói vezetők a nyilatkozatokban eleinte kerülték a témát, de az AP szerint még ha úgy is döntenének, hogy kiadják Guzmant, a folyamat nem lenne éppen gyors. Néhány órával később a CNN-nek egy magas rangú mexikói tisztségviselő megerősítette, hogy "nagyon valószínű" Guzman kiadása az USA-nak, de "nem fog azon nyomban megtörténni".

Guzman elég rosszul járna a kiadatással, hiszen a mexikói korrupt rendszerben, az ottani börtönviszonyok között jóval jobbak az esélyei egy újabb szökésre, mint egy amerikai börtönben lennének. Az ügyvédje, Juan Pablo Badillo már meg is szólalt: az alkotmányra és a nemzeti szuverenitásra hivatkozva amellett érvel, hogy védencét nem lenne szabad kiadni se az Egyesült Államoknak, se bármelyik másik országnak.

A Köpcöst egyelőre visszavitték ugyanabba a börtönbe, ahonnan megszökött júliusban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!