Dömötör
12 °C
14 °C

Feloszlatták a szilveszteri erőszak miatti tüntetést Kölnben

2016.01.09. 16:30

A németországi Pegida hirdetett meg utcai demonstrációt a bevándorlók, illetve menekültpárti politika ellen, így reagálva a szilveszterkor történt tömeges, nők ellen elkövetett molesztálásokra, rablásokra, amelyet a beszámolók szerint nagy számban már régebb óta Németországban élő, illetve nemrég érkezett menedékkérők, bevándorlók követtek el

A bejelentett tüntetésre ellentüntetést hirdettek meg baloldali csoportok is. A helyszíni beszámolók szerint utóbbiak sokkal többen mentek utcára. Rengeteg rohamrendőr vonult ki, vízágyúkkal, könnygázzal, hogy kordában tartsák a két tüntetést. A Reuters beszámolója szerint 1700 rendőr van kint.

A rendőrök elkezdték a Pegida-féle tüntető tömeget a vasútállomáshoz tolni, hogy ne terjedjen szét a demonstráció, ami veszélyesnek tűnt a CNN beszámolója szerint, mivel a baloldali tüntetők is a közelben voltak és félő volt, hogy a két tömeg köztük kialakulhat valamilyen konfliktus. Végül amikor a tüntetők elkezdték a rendőröket üvegekkel dobálni, vízágyúkkal feloszlatták a tüntetést. 

Ez alatt a városban arról is érkezett hír, hogy a pegidások kisebb csoportjai keresik azt, hogy valamilyen összetűzésbe keveredhessenek. A rendőrök nehezen tudják csökkenteni az egybefüggő pegidás tüntetésen részvevő tömeget.

A Kölnben szilveszter éjszaka történtek alaposan felzaklatták a német közvéleményt és politikát. A tömeges molesztálások és zsebtolvajlások után eddig mindössze három gyanúsítottat azonosított a német rendőrség, de nem vette őrizetbe őket. És nem biztos, hogy sokkal több ember akad horogra. A téren sötét volt, a tömegben könnyű volt eltűnni. Egyelőre az is kérdés, hogyan lehet erre a három emberre egyáltalán bármit is rábizonyítani.

Kölnben már több mint 100 bejelentés érkezett a rendőrséghez a december 31-én éjszaka történtek miatt. A bejelentések háromnegyedében szexuálisan is molesztálták áldozataikat a tettesek, és emellett mobilokat, pénztárcákat is loptak tőlük. A Bild szerint Hamburgban 53 bejelentést tettek fiatal nők, ezek közül 39 esetben szexuális kényszerítésről van szó. Düsseldorfban 11 nőt molesztáltak, Berlinben 4-et.

Minden sértett és szemtanú egybehangzóan állítja, hogy a téren randalírozó és a nőket körbevevő és molesztáló férfiak arabul beszéltek.

A német politikusok külön hangsúlyozzák, hogy még ha volt is menekültek az elkövetők között, semmiképpen nem szabad emiatt minden menekültet elítélni. Thomas de Maziere német belügyminiszter ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az sem lehet tabu, ha voltak menekültek a tettesek között. A belügyminiszter szerint aki bűncselekményt követ el, legyen bármilyen státuszban is, ki fogják utasítani az országból.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.