Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Sorra bombázzák le a kórházakat Jemenben

2016.01.11. 17:58

Két nap alatt már a második kórházat érte találat Jemenben: a húszi lázadók hírügynöksége szerint a tavaly elfoglalt közép-jemeni Bajda tartomány Szvadi nevű településén döntötte romba a helyi egészségügyi ellátást egy szaúdi légibomba.

Az ideiglenesen Áden kikötővárosban székelő - nemzetközileg elismert, és az Öböl-államok által patronált - jemeni kormány elismerte a légitámadást, de azzal védekezett, hogy az épületet a húszik katonai célokra használták, és amúgy sem keletkezett benne nagy kár.

Vasárnap az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is arról számolt be, hogy rakétával eltalálták az egyik klinikáját a húszi felkelők fellegvárának számító Szaada tartományban. A nemzetközi karitatív szervezet arról nem nyilatkozott, hogy ki volt a tettes, mint ahogy arról sem, hogy a rakétát egy harci repülőgépről vagy a földről lőtték ki a létesítményre. Tehát elvileg mindkét fél szóba jöhet, mivel a húszik is használnak föld-föld nem irányított rakétákat, több Scud-ot is átlőttek már Szaúd-Arábiába. 

A vasárnapi volt egyébként a harmadik eset az utóbbi kilenc hónapban, hogy a konfliktusövezetekben egészségügyi ellátást szolgáló MSF egy kórházát támadás érte a polgárháború sújtotta Jemenben. Az Orvosok Határok Nélkül intézményeire rájár a rúd az elmúlt hónapokban, az afganisztáni Kunduzban tavaly egy amerikai helikopter egy egész kórházukat leradírozta a föld színéről, harmincan embert megölve. 

A jemeni konfliktus elképesztő bonyolult, de nagyjából úgy leírható, hogy az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a júliusban visszafoglalt Ádenben működő Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette kormánnyal. De közben meghatározó játékossá nőtte ki magát a két tartományt is magabiztosan irányító al-Kaida, illetve megjelent az Iszlám Állam is. A konfliktusban eddig nagyjából 6000 ember halt meg (ennek fele civil), és a járványoktól és éhínségtől sújtott országban 2,4 millió ember veszítette el otthonát vagy vált belső menekültté. 

(Reuters)

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!