Éjszaka, titokban temethették csak el a lelőtt tel-avivi lövöldözőt

2016.01.13. 10:45

Az éjszaka észak-izraeli falujában, viszonylag szűk családi körben eltemették az újévi tel-avivi lövöldözőt - értesült szerdán a Ynet, a Jediót Ahronót című újság.

Miután múlt pénteken, egyhetes hajtóvadászat után tűzharcban agyonlőtték, öt napig folyt az alkudozás holtteste átadásáról az izraeli biztonsági erők és a család között, mert az előbbiek attól tartottak, hogy temetése tömegtüntetéssé változik.

A rendőrség azt követelte, hogy a három izraelit megölő, 30 éves fiatalembert legfeljebb negyvenen kísérjék utolsó útjára, egy zárt körű és hírverés nélkül szervezett temetésen Arara nevű falujában.

Apját a biztonságiak bűnpártolással vádolják, s rokonai és a falu lakói közül őrizetbe vettek öt embert, akik a gyanú szerint egy héten át segítették az otthona közelében bujkáló támadót.

Az apa jelenleg házi őrizetben van, noha a televízióban bemutatott biztonsági felvételek alapján ő ismerte fel a támadót már múlt pénteken, és ezt jelentette is a rendőrségen. Fia temetésére saját elhatározásából nem ment el, pedig a Ynet szerint erre lehetősége lett volna. A temetés végén több részt vevő azt kiabálta, hogy "mártírként halt meg".

Kiszivárgott rendőrségi információk szerint a fegyverével bujkáló lövöldöző észrevette a közeledő biztonsági erőket, előjött rejtekhelyéről, és menekülés közben rálőtt a biztonságiakra. Az izraeli rádió beszámolója szerint pénteken, a hajtóvadászat végső szakaszában a falut a biztonsági erők lezárták, a helyiek nem hagyhatták el otthonaikat, és még ablakaik közelébe sem mehettek.

Halála miatt nem lehetett tisztázni az izraeli-arab fiatalember indítékait, csak feltételezik, hogy terrortámadás volt a célja, amikor az apjától elrabolt, Falcon típusú géppisztollyal Tel-Aviv belvárosában lövöldözni kezdett egy bár vendégeire, megölve két izraeli fiatalt, és megsebesítve hét másikat. Később, menekülés közben agyonlőtt egy arab taxisofőrt is, elrabolta a járművét és a város északi részébe hajtott, ahol sorsára hagyta a taxit és eldobta mobiltelefonját.

A lövöldözőt 2007-ben egyszer már ötéves börtönbüntetésre ítélték, mert megtámadott egy katonát és megpróbálta elvenni a fegyverét. Ügyvédje szerint nem volt beszámítható, a helyi médiában nyilatkozó rokonai és ismerősei szerint pedig gondolkozását alapvetően meghatározta, hogy egy rendőr 2006-ban lelőtte szeretett unokatestvérét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport