Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Meghalt Orwell Állatfarmjának orosz ellenzéki folytatója

2016.01.13. 13:09
6081449

Holtan találták lakásában a Kreml-kritikus Vlagyimir Pribilovszkijt. A hatvanéves politológus az egyik szerzője volt a Putyin és a KGB hatalmáról szóló könyvnek, amely az Egyesült Államokban, három éve pedig Oroszországban is megjelent. Haдálának okát egyelőre nem közölték, a család szerint erre csak a boncolás után kerül sor – írta az RBK.

A Lomonoszov Egyetemen történészként végzett Pribilovszkij a '70 évek végétől volt aktív tagja a szovjet demokratikus ellenzéknek, a KGB látóterében nem volt könnyű dolga a peresztrojka idején sem: 1987-től egy építkezésen volt éjjeliőr, miután múzeumi idegenvezetői állásából elbocsátották, mert szamizdatokat szerkesztett.

Alapító tagja volt a magát később elemző intézetté kinőtt, lapként indult Panorámának, később pedig létrehozta az Antikompromat.org oldalt, amely életrajzi adatokat, összefüggéseket közölt az új orosz politikai elit tagjairól.

Az oldal miatt 2007-ben házkutatást is tartottak Pribilovszkijnál, az állítólag államtitkokat kiszivárogtató oldalt 2009-ben be is záratták.

Az újságíró-jogvédő nem idegenkedett a politikai trollkodástól sem, 1993-ban például a Sörkedvelők Pártja színeiben indult a parlamenti választásokon, de sem a párt, sem ő nem nyert mandátumot.

Vlagyimir Pribilovszkij
Vlagyimir Pribilovszkij
Fotó: mk.ru / Wikipedia

2013-tól két éven át külön rovata volt a neves Kommerszant-Vlaszty hetilapban, Elbocsátások és kinevezések címmel.

Pribilovszkij a 90-es évek második felében megírta Geroge Orwell Állatfarmjának folytatását, amelyben a disznók óvatlanul az "emberarcú disznóságot" hirdető Macit választották meg – Miska utalás Mihailra, tehát Gorbacsovra – de ez végül a disznók korábbi hatalmának végét hozta, bár amennyire lehetett, átmentették magukat az új rendbe. A vezető ezután a halszemű Menyét lett. Az írás még Borisz Jelcin elnöki hatalma idején született, így nem Putyinról szól.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.