Kinga, Kincső
19 °C
32 °C

Nagyon furcsán alakul az elnökválasztási küzdelem a demokratáknál

2016-01-11T034018Z 523471045 GF20000090868 RTRMADP 3 USA-ELECTIO
2016.01.13. 12:55

Hillary Clinton, a demokrata elnökválasztási küzdelem toronymagas esélyese kezdhet kissé aggódni, miután a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények alapján komolyan elkezdett rá feljönni egyetlen valódi kihívója, a fiatalok körében rendkívül népszerű Bernie Sanders vermonti szenátor. A két legkorábbi előválasztó államban, Iowában (február 1.) és New Hamphsire-ben (február 9.) is Sanderst hozzák ki – utóbbiban egyre növekvő előnnyel – első helyen, és bár országosan Clinton vezet, de egyre zárul az olló. Kezdjük az utóbbival:

  • A január 11-én publikált IBD/TIPP közvélemény-kutatás szerint Clinton 43, Sanders 39 százalékon áll, a köztük lévő különbség 4 százalékosra apadt.
  • A január 12-én megjelent CBS/NY Times kutatása Clintont 48, Sanderst 41 százalékra hozta ki, a különbség tehát 7 százalékos.
  • Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert tavaly november-decemberben a két jelölt között még masszív 20-25 százalékos különbség volt, Clinton 55, Sanders 30-35 százalékon állt.

Hillary Clinton januárban azután esett komolyan vissza, hogy bejelentette, aktivizálja magát kampányában férje, Bill Clinton volt amerikai elnök is. Ezzel párhuzamosan a női választók körében mind a demokrata oldalon, mind országosan vezető Hillary Clinton elkezdte ekézni a jelenlegi legerősebb republikánus ellenfél, Donald Trump szexizmusát. Trump azonban válaszul előszedte Bill Clinton sötét ügyeit, a vele szemben tucatnyi nő által megfogalmazott vádakat szexuális visszaélésekről és erőszakról, amit a média is átvett. A részletesebb kutatási adatok szerint ezután 

Hillary Clinton épp a női választók körében esett vissza igen jelentősen.

Eközben Bernie Sanders kampánygurujai pedig elkezdték kezelésbe venni Sanders legfőbb gyengeségét: azt, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésével kampányoló, magát demokratikus szocialistának valló Sanders a közvélemény szerint túl balosnak tűnhet a választók számára. Vagyis a közvélekedés szerint ha el is nyerné a jelöltséget, Sanders akkor is „megválaszthatatlan", tehát a novemberi választáson biztosan elbukna. Kampánymenedzserei azonban ennek cáfolatára elkezdték azokat a kutatási adatokat hangsúlyozni, melyek az egy-egy elleni küzdelmeket nézik, vagyis hogy például Sanders hogyan teljesítene Trump, Ted Cruz, Marco Rubio vagy bármelyik másik komolyabb republikánus induló ellen. Ezek alapján pedig Sanders igenis veri a republikánus mezőnyt – érvelnek támogatói.

A választási szakértők többsége egyetért azzal, hogy Sanders számára leginkább csak akkor maradhat esély rá, hogy versenyben maradjon Hillary Clintonnal, ha sikerül nyernie mindkét legkorábbi előválasztó államban, Iowában és New Hampshire-ben, a többi államban ugyanis továbbra is masszívan a volt külügyminiszternek áll a zászló. A két első győzelem bezsebelése azonban a friss kutatások szerint nem reménytelen:

  • A PPP január 12-i felmérése szerint Iowában Clinton 46, Sanders 40 százalékot kapna, a Quinnipiac szintén 12-i kutatásában viszont már Sanders vezet Clinton előtt (49-44%).
  • New Hampshire-ben pedig Sanders jelentősen, 53-39-re veri Clinton a Monmouth 12-i kutatása szerint.

A fivethirtyeight.com szerint csak a felméréseket nézve Sandersnek most már 45 százalék esélye van, hogy ő nyerje meg Iowát. Viszont ha minden tényezőt figyelembe vesznek, például a Clinton mögött kiálló rengeteg demokrata politikust és helyi szervezeteket, akkor még mindig 73 százalék a volt first lady esélye a nyitó állam megnyerésére.

New Hampshire-ben a felmérések alapján 73 százalék esélyt adnak Sanders győzelmére, a súlyozott modell alapján viszont kicsivel már Clinton kerül fölénybe. Ez nyilván annak függvényében is változhat, hogy melyikük nyeri meg Iowát.

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.

Budapesti szállások

Fővárosi hotelek, apartmanok, panziók itt!