Jeromos
9 °C
26 °C

Szlovénia rövid ideig lebontja a pengés drótkerítést

2016.01.13. 22:12

Szlovénia ideiglenesen lebontja a menekültek miatt felhúzott, pengés drótkerítés egy részét Horvátországgal közös határán. Mindezt Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára jelentette be szerdán, aki a Kulpa folyó áradására hivatkozott, írja az MTI.

A politikus arról is beszélt, hogy a vízszint csökkenése után ismét felhúzzák a kerítést, ám egyes szakaszokon, főként a turistaközpontok és az iskolák közelében, lecserélik a pengés drótot. Szlovénia egyébként eddig 155 kilométer pengés drótkerítést telepített a két ország határán.

Sefic azt is elmondta:

Aktivitásaink arra irányulnak, hogy Szlovénia ne váljon gyűjtőközponttá, miután a tőlünk nyugatra lévő országok megtagadják fogadásukat, miközben délről továbbra is nagy migrációs nyomásnak leszünk kitéve.

Az államtitkár arra is kitért, hogy Európában egyre nagyobb nehézséget okoz a menekültáradat kezelése, de attól egyelőre nem kell tartani, hogy Ausztria és Németország visszaküldené a migránsokat Szlovéniába.

Ljubljana egyébként november első felében jelentette be, hogy ők is kerítést építenek a menekültek miatt. Miro Cerar kormányfő akkor azzal érvelt, hogy Szlovénia a legkisebb területű és lakosságú állam a migrációs útvonalon, ezért biztosítani szeretnék, hogy a lakosság zavartalanul élhesse hétköznapjait.

Szlovénia és Magyarország egyébként szerdán jelentette be, hogy Cerar és Orbán vezetésével a két ország együttes kormányülést tart majd a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, amiről még novemberben állapodtak meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Last minute tengerparti nyaralások

Még nem volt nyaralni? Ősszel sem késő elutazni ezekre a gyönyörű helyekre.