Gyöngyi
2 °C
13 °C

Izrael nem fogadja a svéd külügyminisztert

2016.01.14. 19:55

Nem kívánatos Izraelben a svéd külügyminiszter személye, miután Margot Wallström úgy nyilatkozott: ki kellene vizsgálni az elmúlt hónapokban lezajlott izraeli katonai akciókat, amelyekben palesztinok haltak meg. 

Az izraeli külügyminisztérium szóvivőjének csütörtöki nyilatkozata valójában már egy pontosítás: szerdán az izraeli külügyminiszter, Cipi Hotoveli reakcióját úgy lehetett érteni, mintha minden svéd diplomatára vonatkozott volna. Izrael most egyértelművé tette, kizárólag Wallströmről van szó – írta a The Local svédországi verziója.

A svéd külügyminiszter még decemberben mondta a parlamenti vitában egy ellenzéki kérdésre, hogy Izraelnek el kell kerülnie a jogot mellőző kivégzéseket. A kijelentéssel arra a száz emberre utalt, akiket Izraelben és a Palesztin Hatóság területén öltek meg izraeli katonák, megelőzendő a rendszerszerűvé vált késes támadásokat.

Azóta a halottak száma palesztin és izraeli arab halottak száma elérte a 149-et. Hotoveli szerint Wallström nyilatkozata a terrorizmust bátorítja. Téveszmékkel telinek nevezte a svéd diplomata szavait, megjegyezve, hogy az izraeli-svéd kapcsolatokat már két éve némi zavar jellemzi. „Izrael most világos üzenetet küld Svédországnak: aki bátorítja az Izrael ellen tevékenykedő terroristákat, az bátorítja az Iszlám Állam akcióit Európa-szerte: Párizsban, Brüsszelben is.”

Wallström a héten kiállt korábbi nyilatkozata mellett, hangoztatva a vizsgálatok fontossága mellett ugyanakkor az Izraellel való jó kapcsolat szükségességét is. Az izraeli kormányfő erkölcstelennek nevezte Wallström nyilatkozatait a kivizsgálásokkal kapcsolatban. „Az emberek megvédik magukat azoktól, akik késsel támadnak rájuk. Ez volna a jogot mellőző leszámolás?” – kérdezte Banjamin Netanjahu, felvetve, hogy ezek szerint a svéd külügyminiszter a párizsi és vagy amerikai akciókat is annak tartja, amikor a terroristákat a rendőrség likvidálta.

Izrael szempontjából a zavar jele a kapcsolatban valóban nyilvánvaló, különösen, miután a balközép szociáldemokrata svédek parlamenti választási győzelme után Stockholm, 2014 októberében elismerte a palesztin államot. 

A Közel-Kelet nem IKEA-bútor

– jegyezte meg ironikusan az akkori külügyminiszter, aki szerint Svédország leegyszerűsítő megközelítése csak árt a térség békés rendezésének.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!