Tényleg az Iszlám Állam robbantott Jakartában

2016.01.15. 09:53

Az indonéz hatóságok őrizetbe vettek pénteken három embert, akikről azt gyanítják, hogy kapcsolatban állnak az előző napi jakartai terrortámadással.

A rendőrség szóvivője közölte: az öt támadóból négyet sikerült már azonosítani, de személyazonosságukat nem hozták nyilvánosságra. Anton Charliyan indonéz rendőrségi szóvivő ismertette, hogy két támadót már korábban is elítéltek terrorizmus miatt, írta az MTI.

Az egyik támadó lakásán megtalálták az Iszlám Állam terrorszervezet zászlaját.

A dzsihadista szervezet már csütörtökön jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Ez komoly fejtörést okozhat az indonéz hatóságoknak, akik eddig úgy tudták, hogy a szervezetnek vannak ugyan szimpatizánsai az országban, de ilyen támadás végrehajtására képes, aktív terrorista sejtről nem volt tudomásuk.

Indonéziában az elmúlt években sikerült felszámolni a Jemaah Islamiyah terrorszervezetet, amely korábban több robbantásos merényletet hajtott végre. Szakértők szerint az ő szimpatizánsaik csatlakoznak most az ISIS-hoz. Indonézia néhány százra teszi azon állampolgárainak a számát, akik a Közel-Keletre utaztak, hogy a dzsihadisták soraiban harcoljanak, és közülük páran vissza is tértek. A rendőrség úgy véli, hogy egy Szíriában lévő indonéz szélsőséges, Barum Naim állhat a jakartai merényletek mögött.

A pénteki őrizetbe vételekről annyit közöltek, hogy Jakarta Depok nevű külvárosában fogták el a három gyanúsítottat egy hajnali rajtaütésben.

Csütörtökön öt támadó robbantott és nyitott tüzet az indonéz főváros központjában. Két emberrel, egy indonézzel és egy kanadaival végeztek. A terroristák mind meghaltak. Volt, aki magát robbantotta fel, volt, akit a rendőrök lőttek agyon.

A rendőrséget a történtek miatt a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték. A francia hírügynökség emellett arról számolt be, hogy Jakarta utcáin a katonaság is megjelent.

Figyelmeztet a magyar külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata óvatosságra kéri az Indonéziában tartózkodó magyar állampolgárokat, miután az egész országban elsőfokú rendőri készültség lépett érvénybe.

A konzuli szolgálat továbbra is azt kéri a környéken tartózkodó magyaroktól, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait. Javasolják, hogy a Jakartában tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat. Továbbra is ajánlják, hogy az Indonéziában tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Magyarország jakartai nagykövetsége az eseményeket folyamatosan figyelemmel követi és szükség esetén a jelenlegi utazási tanácsokat is módosítja, ezért kérnek minden ott tartózkodó vagy Indonéziába utazni kívánó magyar állampolgárt, hogy a konzuli szolgálat honlapján megjelenő aktualizált tájékoztatást kísérjék figyelemmel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport