Gáspár
14 °C
30 °C

Nyilvánosan összetépte saját könyvét az Észak-Koreába visszatérő disszidens

2016.01.19. 17:42

Nincs adó, ingyenes az egészségügyi ellátás, sorolja az észak-koreai élet számtalan előnyét az az észak-koreai disszidens, aki 16 év után tért vissza hazájába. A videót eredetileg az észak-koreai állami média jelentette meg Youtube-csatornáján, írja a Guardian.

Szon Okszun korábban emberi jogi aktivistaként és egy Észak-Koreáról, saját szenvedéséről és szökéséről szóló könyv szerzőjeként lett ismert. Egy most nyilvánosságra hozott, kirakatperek vallomásaira emlékeztető videóban látványosan összetépi saját könyvét.

A Longing for Light (Fény után sóvárogva) című könyvet összetépő nő arról beszél a videóban, mennyire bámulatosnak tartja Észak-Korea fejlődését – külön kiemelve az ingyenes egészségügyi ellátást és azt, hogy nincs adó.

„A televízióban nézett képsorok láttán döbbentem rá, hogy mekkora változásokon ment át hazám az elmúlt 10 évben” – mondta. Dél-Koreáról viszont épp hogy lesújtó a véleménye: annyi a politikai párt, hogy az emberek óhatatlanul összeverekednek a tömeggyűléseken. Nem is csoda szerinte az sem, hogy Dél-Koreában követik el a legtöbb öngyilkosságot (Magyarország a közhiedelemmel ellentétben nem listavezető öngyilkosságban, csak majdnem.) A nő szerint az Észak-Korea-ellenes propagandát pénzért fejtik ki emberi jogi aktivistáknak álcázott ügynökök.

Dél-koreai aktivisták szerint vannak esetek, amikor disszidens észak-koreaiak önszántukból hazatérnek, mert nem tudnak beilleszkedni a dél-koreai társadalomba. Kim Dzsongun hatalomra kerülése, azaz 2011 óta Észak-Korea több videót is megjelentetett hazatérő disszidensekről.

Az elmaradott Észak-Korea után a fejlett déli társadalomba illeszkedés nehézségeiről, a szökés és az újrakezdés kálváriájáról interjúnkban egy másik disszidens, Hyeonseo Lee is mesélt, akinek saját szökéséről írt könyve magyarul is megjelent.

Akciós csomagok!

Töltődjön fel itthon! Wellness belföldön. Szép tájak, lazítás, szórakozás

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.