Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Szerbia magára borítja a menekültválságot

2016.01.20. 15:26 Módosítva: 2016-01-20 15:38:40

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszterre hivatkozva a Tanjug azt jelentette, hogy Szerbia szerdától csak azokat a menekülteket engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedékjogot. Vulin szerint azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia. A macedón–szerb határon a regisztrációkor minden migránsnak meg kell adnia ezentúl a kívánt célországot is – eddig ilyen feltétel nem volt.

Ahogy azt kedden összefoglaló cikkünkben megírtuk, a jelek már korábban is arra mutattak, hogy a Balkánra omolhat a menekültválság. Ausztria ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy ideiglenesen felmondhatja Schengent, továbbá csak azokat a menekülteket engedi be a szlovén–osztrák határon, akik Ausztriában akarnak menedékkérelmet benyújtani, vagy akiket Németország biztosan nem utasít vissza mint gazdasági menekülteket. Azokat nem engedik át a határon, akik Svédországba vagy más európai országba akarnak eljutni (Svédország már novemberben bejelentette, hogy nem tud több menekültet fogadni.)

Mindez azzal jár, hogy azok a menekültek, akik nem Ausztriába vagy Németországba készülnek, a Balkánon ragadhatnak, azokkal a tömegekkel együtt, akiket gazdasági bevándorlónak minősítenek – tehát nem háborús övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.

A szerb bejelentéssel egy időben Ausztria közölte, hogy a szövetségi kormány a tartományokkal egyeztetve úgy döntött, hogy Ausztria 2019-ig legfeljebb 127 500 menekültet fogad be. Ez drasztikus csökkenés ahhoz képest, hogy Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet adtak be.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.