Vilma
-7 °C
4 °C

Putyin: Lenin miatt omlott össze az orosz birodalom

2016.01.21. 21:43

Az orosz elnök szerint a szovjet államot megalapító Lenin eszméi vezettek a birodalom összeomlásához. Putyin a Kurcsatov Atomkutató Intézet vezetőjének szavaira reagálva fejtette ki véleményét a tudománnyal és oktatással foglalkozó elnöki tanács ülésén. Mihail Kovalcsuk méltatta Leninnek azt a képességét, hogy emberek millióinak gondolkodását tudta befolyásolni. Mint mondta, ilyen jól szervezettnek kellene lennie a tudománynak is.

Lenin atombombát helyezett el az Oroszországnak nevezett épület alá, és ez a bomba aztán felrobbant

- vágott vissza bosszúsan Putyin, aki szerint nem volt szükség a néhai szovjet vezető által meghirdetett világforradalomra sem.

Lenin az orosz óriásbirodalomban az 1917-es októberi forradalommal alapozta meg a kommunista uralmat. Putyin már 2005-ben a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte ennek a birodalomnak az összeomlását.

Különösen érdekes Putyin megszólalása, miután Oroszország hivatalosan is elítélte Ukrajnát, amikor a forradalom idején az ukránok sorban ledöntötték az országban sokfelé álló Lenin-szobrokat. Oroszpárti önkéntesek elkötelezettségük jeleként védték például a Harkovban álló Lenin-szobrot.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő később enyhítette is az elhangzottakat. Szerinte a Leninről mondottak az államfő magánvéleményének minősülnek. Mint mondta, nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy eltávolítsák Lenin holttestét a Vörös téri mauzóleumból.

A Szovjetunió és a kommunista rezsim összeomlása után 25 évvel továbbra is nagy tiszteletnek örvend az éppen 92 éve - 1924. január 21-én - elhunyt Lenin Oroszországban, ahol több ezer utca és emlékmű őrzi emlékét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.