János, Pál
22 °C
33 °C

Vádat emeltek az ugandai kannibál ellen

2016.01.21. 19:34

A hágai Nemzetközi Bíróság ma hivatalosan is azzal vádolta meg az ugandai lázadó erők egykori parancsnokát, Dominic Ongwent, hogy a parancsnoksága alatt szolgáló katonáknak parancsba adta, hogy

megöljék, megfőzzék és megegyék a civileket.

Ő az ugandai Lord's Resistance Army (LRA), azaz az Úr ellenállü hadserege első olyan tagja, aki Hágában felel bűneiért, amiből pedig bőven akad: hetven rendbeli háborús bűntett és emberiség elleni bűncselekmény miatt vonják felelősségre. Ongwen vélhetően azzal védekezik majd, hogy ő maga is áldozat, hiszen gyermekkorában elrabolták és gyerekkatonaként harcolt - akarata ellenére.

A bíróságot ez a védekezés nemigen hatja majd meg, az ügyészek ugyanis elég sok terhelő bizonyítékot gyűjtöttek ellene. A fent említetteken kívül azzal is vádolják, hogy iskoláskorú lányokat tartott szexrabszolgaként, valamint azzal, hogy gyerekeket rabolt el és sorozott be seregébe. A csütörtöki meghallgatásokat élőben közvetítették Lukodi városában, ahol Ongwen korábban több atrocitást is elkövetett a civil lakossággal szemben. A BBC egyik riportere a helyszínen egy olyan asszonnyal is beszélt, aki szerint Ongwen arra kényszerítette, hogy ölje meg a saját fiát. 

Ongwen 1975-ben született, és tízévesen rabolta el az LRA, ahol felnőttként egészen parancsnoki beosztásig vitte. A Nemzetközi Bíróság 2005-ben adott ki ellene elfogatási parancsot, mindhiába. Az Egyesült Államok kormánya 2013-ban ötmillió dolláros jutalmat ajánlott annak, aki a hollétéről információt szolgáltat. A férfi 2015 januárjában adta fel magát.

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!