Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Zsidó telepesek és palesztinok estek egymásnak Hebronban

2016.01.21. 22:10

Hebronban összecsapások törtek ki a palesztinok és a telepesek között csütörtök délután, mert a telepesek újabb épületeket foglaltak el a város szívében, írja az MTI.

A telepesek feszítővasakkal behatoltak két, a zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helynek tekintett Pátriárkák Sírja közelében található épületbe. Állításuk szerint a házakat néhány nappal ezelőtt titokban vásárolták, a bennük található mintegy húsz lakás és négy üzlethelyiség tulajdonjogát ügyvédjeik a közigazgatási hatóságok kiérkező képviselői előtt iratokkal próbálták igazolni.

Több telepescsalád be is költözött a birtokuknak tekintett házakba, amit a palesztinok kődobálással próbáltak megakadályozni. A helyszínre érkező izraeli biztonságiak feloszlatták a tömeget és véget vetettek a zavargásnak, majd az ügy tisztázásáig lezárták az épületeket. Az izraeli katonai szervek bejelentették, hogy a nyugalom fenntartása érdekében megerősítik a városban tartózkodó egységeiket.

Zeév Elkin, a telepeseket támogató Likud párt által delegált bevándorlásügyi és Jeruzsálemért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy a telepesek jogszerűen megvett házakba hatoltak be, és méltatta őket a "zsidó jelenlét" kiterjesztéséért a városban. Az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia déli részén található Hebronban mintegy nyolcszázötven zsidó telepes lakik a város központi részén, egy katonák által őrzött lakónegyedben, körülbelül kétszázezer palesztin lakos gyűrűjében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!