Fülöp, Evelin
12 °C
27 °C

A törököknek nem elég az EU 3 milliárdja a menekültügyre

2016.01.22. 09:29

Az Európai Uniónak a korábban ígért 3 milliárd euró támogatásnál lényegesen nagyobb pénzügyi segítséget kellene juttatnia Törökországnak a migránsválság megoldására, mondta Ahmet Davutoglu török kormányfő a DPA német hírügynökségnek a berlini német-török kormánykonzultáció előtt.

Az MTI tudósítása szerint Davutoglu úgy vélte, a hárommilliárd eurós támogatás csupán arra elég, hogy jelezze, létezik a politikai akarat.  A miniszterelnök szerint nem koldulnak pénzt az EU-tól, de "ha komolyan vehető a terhek megosztására irányuló politikai akarat, le kell ülnünk, és a válság minden részletéről beszélnünk kell".  

Mint megírtuk, tavaly decemberben Brüsszel megállapodást kötött Törökországgal az Európába készülő menekültek visszatartásáról. Az EU 3 milliárd euró támogatást ígért a törököknek, az ott élő menekültek helyzetének javítására,  a török kormány cserébe vállala határőrizetének megerősítését, a menekültek ellátásának javítását, és az embercsempész-hálózatok felgöngyölítését.

Törökország eddig mintegy kilencmilliárd eurót fordított a menekültekre - mondta Berlinben Davutoglu. Jelenleg 2,5 millió szíriai és további 300 ezer iraki menekült él török területen, és a török kormányfő szerint a menekültválság legsúlyosabban az ő országát érinti. 

A pénteken kezdődő első török-német kormányzati csúcstalálkozón a menekültválság mellett tárgyalnak az isztanbuli terrortámadás következményeiről és az ország EU-s tagságáról. 

  A kormányfő bizakodó Törökország EU-tagsága kapcsán, annak ellenére, hogy Angela Merkel német kancellár néhány napja azt mondta, az országnak addig még hosszú utat kell megtennie.

Az interjúban Davutoglu beszélt a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei és a török biztonsági erők közötti összecsapásokról is. Mint mondta, nincs olyan demokratikus ország, ahol a kormány eltűrheti a fegyveres csoportok és terroristák jelenlétét az állam bizonyos részein". A fegyveres műveletek addig tartanak, amíg minden település megszabadul a fegyveres szervezetektől.

A főképpen kurdok lakta délkeleti régióban tavaly nyáron éleződött ki a helyzet. Mindennapossá váltak az összecsapások a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei között, a török hadsereg légitámadásokat indított a PKK észak-iraki állásai ellen is, és ezzel két év után gyakorlatilag összeomlott a török kormány és a PKK közötti tűzszünet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!