Iskolai lövöldözés Kanadában: a polgármester lánya is meghalt

2016.01.22. 23:03 Módosítva: 2016.01.23. 08:26

 A La Loche-i polgármester közlése szerint négy embert ölt meg egy iskolában támadó fegyveres, két, fiatalabb testvérét még otthon lelőtte. A rendőrség elfogta gyanúsítottat.  Associated Press szerint Kevin Janvier polgármester 23 éves lányát is lelőtték, aki tanárként dolgozott az iskolában, valamint még egy nőt. Egyelőre nincs hivatalos magyarázat a támadó indítékaira, és az áldozatok neveit sem adták ki a hatóságok. A polgármester úgy tudja, a lövöldözés egy eldurvult családi vita folytatása volt – írja a Star Phoenix című La Loche-i lap. A lapok már az évtized legdurvább kanadai lövöldözésének hívják a támadást.

Saskatchewan tartományban, ahol az iskola is található, a 2014-es adatok szerint legmagasabb a rendőrségnek is bejelentett családon belüli erőszak száma, 100 ezer lakosra 243 incidens jut, ami duplája az országos átlagnak.

Egy indián közösségben történt

A fegyveres magyar idő szerint péntek éjjel kezdett lövöldözni a kanadai Saskatchewan tartományban egy La Loche-i iskolánál. Az iskola lezárásakor még úgy lehetett tudni, hogy a vérengzésnek több súlyos sebesültje és öt halottja is van. Az áldozatok számát Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelentette be hivatalosan, aki szörnyű és tragikus napnak nevezte a pénteket, és együttérzéséről biztosította La Loche közösségét. Azóta négy halottról szólnak a hírek.

A hatóságok későbbre ígértek részletes tájékoztatást az ügyben.

A BBC azt írja, Brad Wall, Saskatchewan tartomány elöljáróra is megerősítette, hogy a lövöldözés egy indián közösség területén történt, egy olyan iskolában, ahová többségében az őslakosok gyerekei járnak.

Az iskola környékét egy ideig lezárták, a sebesülteket kórházba szállították. Az óvodát, általános iskolát és középiskolát is magába foglaló épületkomplexumban körülbelül 900 gyerek tartózkodott, a lövöldözés abban a szárnyban volt, ahol a 7-12. osztályosok voltak. A szülők kint állnak az iskola előtt, és a gyerekeknek segítenek.

CZWzNRhWcAEthAK
Fotó: Twitter

A CBC-nek az egyik gyerek is nyilatkozott: Noel Desjarlais beszámolója szerint odabent mindenki sikoltozott, és legalább 6-7 lövést eldördült, mielőtt kirohant volna az épületből. A fiú szerint ezután még több lövés hallatszott. Egy újságíróknak nyilatkozó másik gyerek azt is látta, ahogy az iskola egyik alkalmazottját is meglövi a támadó.

Később a rendőrség azt közölte, hogy 4 főt vettek őrizetbe a lövöldözéssel kapcsolatban, de egyelőre nem emeltek ellenük vádat. Vizsgálják a fegyvert, és hivatalosan is gyilkossági ügyként kezelik az esetet.

Egy szemtanú a CBC-nek két letakart holttestről beszélt. A tévécsatorna videót is forgatott a helyszínen:

2014-ben az iskola egyik tanára az intézményben terjedő erőszakra panaszkodott. Elmondta, hogy egyik diákja meg akarta szúrni, majd miután letöltötte tíz hónapos büntetését, visszakerült ugyanabba az osztályba, egy másik diák pedig az otthonában támadta meg.

Kanadában az Egyesült Államokhoz képest ritkák az iskolai lövöldözések, de volt már rá példa. A Telegraph felidézi, hogy 1999 áprilisában, nyolc nappal a Columbine-i mészárlás után következett be húsz év óta az első ilyen tragédia Kanadában, akkor egy 14 éves fiú két embert ölt meg Albertában. 2006 szeptemberében egy montreali iskolában történt lövöldözés, annak egy halálos áldozata és húsz sérültje volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport