Angéla, Petronella
14 °C
27 °C

Soros: Trumpnak nincs esélye arra, hogy amerikai elnök legyen

063 470063540
2016.01.22. 08:15

Soros György szerint az amerikai republikánus párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump ingatlanmágnásnak esélye sincs arra, hogy elnökké válasszák, írja az MTI. A magyar származású amerikai pénzügyi szakember a svájci Davosban rendezett Világgazdasági Fórumon úgy vélte: „félelemkeltésével” Trump az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek tesz szívességet.

Soros György szerint Trump népszerűsége ahhoz fog vezetni, hogy a demokraták jelöltje – aki szerinte Hillary Clinton lesz – földcsuszamlásszerű győzelmet arat majd. Clinton már a választásra kampányol, míg a republikánusok az előválasztással küzdenek, mondta a milliárdos.

A Reuters szerint a Davosban összegyűlt pénzügyi elit kínosnak, hihetetlennek és veszélyesnek tartja a republikánusok körében vezető Trumpot, s bár a legtöbben továbbra is úgy vélik, hogy az ingatlanmágnás bedobja majd a törölközőt, mielőtt a párt kiválasztja jelöltjét, mégis egyre többen vannak, akik már nem tartják elképzelhetetlennek, hogy végül ő induljon az elnöki posztért a republikánusok jelöltjeként.

Eric Cantor korábbi republikánus vezető a Reutersnek azt mondta: Trump "nem komoly", viszont elképesztően jól építi saját imázsát, és mozgósítja a választók rejtett haragját. Szerinte azonban "a Trump-láz nem fenntartható folyamat, és nem fog győzelmet hozni a jelöltnek".

Arianna Huffington, a Huffington Post vezetője arról beszélt, hogy lapja korábban a szórakoztató rovatba "száműzte" Trumpot, nem tartották komoly politikusnak. Ezen azonban változtattak, amikor Trump kijelentette, hogy egyetlen muszlimot sem szabad beengedni az Egyesült Államokba. "Túl veszélyes lett, hogy figyelmen kívül hagyjuk".

A McKinsey tanácsadócég vezérigazgatója, Dominic Barton arról beszélt: az Egyesült Államok megítélésének is árthat, hogy Trump magát a kampányt is szórakoztatóiparrá alakította. "Ez világszinten kicsit kínos. Bár úgy vélem, nagy különbség van retorika és valóság között, és ezzel a legtöbben tisztában vannak. De hihetetlen, hogy mennyi ideje tudja csinálni. Egyszerűen hihetetlen" - hangoztatta Barton.

A demokrata táborban, Hillary Clinton támogatói között egyre többen amiatt aggódnak, hogy a volt külügyminiszter mondandójával nem tudja megfogni vetélytársát, Bernie Sanderst. Noha a legtöbben továbbra is úgy vélik, hogy Clinton szerzi meg a párt jelöltségét, sokakat aggaszt, hogy az egykori first lady nem tud fogást találni Sandersen, ami miatt egyrészt a vermonti szenátor egyre jobban áll, másrészt a republikánusok megszorongathatják Clinont. A CNN amerikai hírtelevízió által készíttetett felmérés adatai szerint az előválasztások sorozatában elsőként szavazó Iowában a republikánusok körében Trump, a demorkatáknál pedig Sanders a legesélyesebb a győzelemre. New Hampshire-ben pedig elsöprő Sanders előnye Clintonnal szemben; a volt külügyminiszter népszerűsége 33 százalékos, míg Sandersre hatvan százalék szavazna a friss adatok szerint.  

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.