Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C

Az FBI üzemeltetett egy gyerekpornó-oldalt

2016.01.23. 10:15

Az FBI átvette és üzemeltette az internet egyik legnagyobb gyerekpornó-oldalát, hogy elkapjon több ezer pedofilt. Az egyikük most perli a kormányt, amiért az ügynökség hozzáférést engedett neki a honlaphoz. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium bírósági iratokban elismerte, hogy az FBI üzemeltette a Playpen nevű oldalt egy titkos művelet keretében. 2015. február 20-tól, ahelyett, hogy lekapcsolták volna a lefoglalt weboldalt, az FBI egészen május negyedikéig működtette, és megfertőzte a látogatókat olyan kóddal, ami felfedte valós identitásukat. A gyerekpornós weboldalak az úgynevezett sötét weben futnak, ez a Tor nevű proxyhálózatból érhető csak el, egyszerű böngészőknek és a keresőknek láthatatlan.

A weboldalnak több mint 215 ezer regisztrált felhasználója volt, több mint 23 ezer szexuálisan explicit fotója és videója gyerekekről, közülük 9000 ezret közvetlenül az FBI szervereiről lehetett letölteni, Washingtonból. 

A hatóságok 1300 felhasználó számítógépéhez fértek hozzá és azonosították be őket, közülük 137 ellen sikerült vádat emelni. Az egyikük, egy középiskolás szerint viszont az FBI tehet az egészről: "amit a kormány tett ebben az esetben, olyan, mintha elárasztanám a környéket heroinnal, hátha elkapok valakit droghasználatért" – érvel. Ügyvédje azt kéri, ejtsék ellene a gyerekpornós vádakat.

Korábban nem ez volt az FBI stratégiája, ha lefoglaltak egy oldalt, egyből le is kapcsolták, mivel a bírói döntések alapján, "minden alkalommal, amikor valaki megnéz egy gyerekpornográf-felvételt, a gyerek sérül". Most viszont azt nyilatkozta az FBI, hogy "volt egy lehetőségünk, és semmi nem szólt ellene. Az USA Today szerint ez volt az első ilyen típusú akció.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.