Árpád
-2 °C
9 °C

Megint elhalasztották a választást Haitin

2016.01.23. 10:56

Haiti pénteken, két nappal a választások előtt bejelentette, hogy elhalasztja az elnökválasztásokat az egyre nagyobb méreteket öltő erőszak miatt, amely azóta terjed, mióta az ellenzéki jelölt csalásra hivatkozva nem akar részt venni a folyamatban.

Pierre Louis Opont, a haiti választási tanács tagja hivatalosan bejelentette, hogy biztonsági okokból halasztják el a szavazást. Azt nem közölte, hogy a korábban már kétszer elhalasztott választást végül mikor tartják meg. Azt is elmondta, hogy a tanács több tagját fegyveresek támadták meg, otthonaikat felgyújtották.

Korábban Jovenel Moïse, banánexportőr kapta a legtöbb szavazatot, nincs meg a többsége, csak 33 százaléka, így még egy forduló van, ahol Jude Celestinnel, az állami építőipari vállalat egykori vezetőjével csapnak össze, aki 25 százalékkal lett második – ő jelentette most be, hogy nem hajlandó részt venni a választásokon.

Az első fordulóban a szavazásra jogosult 5,8 millió lakosnak kevesebb mint a negyede szavazott, viszont több ezren tudták duplán leadni szavazatukat.  

Az erőszak Port-au-Prince-ben, a köztársaság fővárosában kezdődött, ahol a választások ellen tüntettek. Először csak táncoltak az utcákon, de hamar véres események kezdődtek: lövéseket is leadtak, amikor összecsaptak a rendőrökkel. 

A 10 milliós Haiti nagyrészt segélyekből él, hat évvel ezelőtt egy földrengés nagyrészt lerombolta az országot. Az országban 1957-86-ig katonai diktatúra volt, azóta nem sikerült stabil demokráciát építeni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.