Előd
5 °C
12 °C

Dánia bekeményít a bevándorlóknál

2016.01.26. 18:15

Ellenzéki szociáldemokraták támogatásával megszavazta a dán parlament a menekültjogi törvény módosítását a kisebbségben kormányzó jobbközép kormány javaslatára – írta az MTI.

A módosítások bevallott célja, hogy Dánia kevésbé legyen vonzó a menedékjogi kérelemért folyamodók számára. A törvény szerint

 • a hatóságok elkobozhatják a 10 ezer dán koronát (1340 eurót) meghaladó készpénzt és az ennél nagyobb értékű vagyontárgyakat, a menekültek ellátásának finanszírozására,
 • megszigorítják a családegyesítés feltételeit,
 • rövidítik a tartózkodási engedélyek időtartamát.

Az eredeti kezdeményezés 3 ezer korona készpénzt feletti elvonást javasolt, de a nemzetközi reakció nyomán növelték meg az elkobzás alsó határát.

Nem meglepő, hogy a liberális, konzervatív, és a bevándorlásellenes Dán Néppárt mellett a szociáldemokraták többsége kiállt a szigorítás mellett. Tavaly az akkor kormányon lévő szociáldemokraták indították – még a Fidesz hasonló akciója előtt – saját plakátkampányukat, amellyel a bevándorlókat arra szólították fel, hogy dolgozzanak, ha Dániába jönnek.

A dán kormányfő szerint ez volt a külvilág részéről a legfélreértettebb törvény Dánia történetében. Lokke Rasmussen szerint csupán arról van szó, hogy akik képesek finanszírozni saját ellátásukat, azokért ne az állam álljon jót.

A dán szigorítás

 • 16915
  Jogos, transzparens, korrekt
 • 1418
  Nem tudom
 • 748
  Embertelen, közönyös, intoleráns

Az 5,6 milliós Dánia tavaly 21 ezer menekültet fogadott be. A Liberális Pártból kilépett parlamenti képviselő , Jens Rohde kritizálta saját korábbi pártját, amiért támogatta a törvény módosítását. Rohde szerint a menekülteket méltóságuktól fosztja meg a törvény, amely lehetővé teszi, hogy elvegyék tőlük utolsó értékeiket is – írta az Independent.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi bizottságának vezetője is kritikával illette a szabályozást, amit szóvá tett a dán bevándorlásügyi miniszternél. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén úgy találta, hogy a szabályozás a félelmet és az idegengyűlöletet erősíti.

A szabályozással Dánia nincs egyedül: Svájc tavaly 112 esetben kobozta el menekültektől ezer svájci frank (284 ezer forint) feletti készpénzüket. Az országba 2015-ben 45 ezren érkeztek.

Németországban pedig a menekülteket első hullámban fogadó Bajorország döntött úgy, hogy 750 euró (231 ezer forint) felett legálisan elkobozható a menekülteknél lévő készpénz. Baden-Württenberg ugyanezt az értéket 350 euróban (110 ezer forint) határozta meg. A német hatóságok szerint bárki, aki hét hónapon belül önként elhagyja az államot, visszakapja elkobzott vagyonát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.