Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Liza-ügy: mégis szexuális bűncselekmény miatt nyomoz a német rendőrség

2016.01.27. 16:48

Nem úgy, nem az, de valami mégis történt azzal a 13 éves berlini orosz lánnyal, akit családja szerint 30 órán tartottak fogva és erőszakoltak meg „arabnak kinéző férfiak.”

  • Liza január 11-én tűnt el, útban az iskola felé. Családja még aznap kiplakátolta a környéket. A lány másnap előkerült. A család feljelentést tett.
  • Az esetről január 17-én számolt be az orosz Pervij Kanal. A tudósító egy tüntetésről is beszámolt, amelyen főként az orosz kolónia tagjai jelentek meg, akik a berlini rendőrséget azzal vádolták, hogy megpróbálják eltussolni az ügyet.
  • A berlini rendőrség a vádat visszautasította, az ezt terjesztő kommentelőket a lehetséges jogi lépésekre figyelmeztette és közölte, sem emberrablás, sem szexuális erőszak nem történt, de más címen folyik a nyomozás.
  • Kedden az orosz külügyminiszter is megszólalt, kijelentve, hogy nyilván nem önszántából volt távol a lány 30 órán keresztül. Szergej Lavrov is ráerősített az orosz kolónia gyanújára, hogy a rendőrség valamilyen okból visszatartotta a Liza eltűnéséről szóló hírt.
  • Az ügyészség állítása szerint a lány beleegyezett a szexuális kontaktusba és már eltűnése előtt is volt szexuális kapcsolata a férfival – vagy férfiakkal, akik a hírekkel ellentétben nem frissen érkezett arabok, hanem régóta az országban élő török nemzetiségűek lehettek.

A kölni szilveszteri támadássorozat után egyébként is erősödő menekültellenes hangulat közepébe robbant bele Liza története. A 13 éves orosz lány esete körül továbbra is sok a kérdőjel. A rendőrség eddig csak arról beszélt, mi nem volt az ügy – nem szexuális erőszak és nem emberrablás – de a kiskorú sértett jogaira hivatkozva azt nem mondta el egyértelűen, hogy a nyomozás alapján milyen bűncselekmény gyanúja merült fel vagy nyert megerősítést.

Miután az orosz sajtó révén ismertté vált történetet már az orosz-német kapcsolatok legmagasabb szintű diplomáciai képviselői is kommentálták, az ügyészség részletesebben nyilatkozott az ügyről.

Nem migránsbűnözés

Eszerint a lány életkora miatt két férfit gyanúsítanak szexuális visszaéléssel, írja a Bild. A német lapnak Martin Steltner, az ügyészség szóvivője azt mondta: a kislány január 11-i eltűnése előtt beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesített a két férfival. Mivel egy 13 éves lányról van szó, ez ebben az esetben is szexuális visszaélésnek minősül, mondta Steltner a Sternnek.

A német jog szerint aki 14. életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez, az szexuális visszaélést követ el, függetlenül a körülményektől. Németországban ezért 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyészség az elkövetők származását hivatalosan nem közölte. A 2014-ben indított orosz kormányzati Sputnik News hírportál német kiadása ugyanakkor a berlini ügyészségi szóvivőt idézve azt írja: „a gyanúsítottak egyike Németországban született, török származású férfi, a másik török, ennek az ügynek a menekültekhez semmi köze”.

Azt azonban az angol nyelvű orosz állami RT televíziónak Steltner elismerte, hogy egyelőre nem sikerült tisztázni, mi is történt abban a 30 órában, amíg a lány eltűntnek számított. Erről a lány különböző és egymásnak ellentmondó verziókat adott elő.

Az orosz sajtó a kezdetektől az Európát lerohanó migránsok által diktált új rend bizonyítékaként tálalta az ügyet, amelyben még számos fordulat lehetséges.

Liza szülei attól tartanak, – erről az orosz külügyminszter is beszélt kedden – hogy a hatóságok meg akarják tőlük vonni a szülői felügyeleti jogokat, ezért már kapcsolatba léptek az orosz nagykövetség által biztosított ügyvédekkel is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.