Mária
-7 °C
3 °C

Obama: Washington járta ki, hogy ne legyen szobra Hómannak

2016.01.28. 12:19
Az amerikai elnök a holokauszt-emléknapon beszélt az antiszemita Hóman Bálint szobráról és a nyomásgyakorlásról, amivel a magyar kormányt jobb belátásra bírták. Havasi Bertalan szerint azonban Orbán Viktor minden nyomásgyakorlást visszautasított, és a miniszterelnök álláspontja szerint az USA jobban tette volna, ha ezzel nem is próbálkozik.

Barack Obama Izrael washingtoni nagykövetségén szólalt fel tegnap este a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából. Beszéde középpontjában a világszerte erősödő antiszemitizmus állt. Ezzel kapcsolatban tért ki Magyarországra is.

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben szülővárosában, Székesfehérváron szobrot akartak állítani Hóman Bálintnak, amihez még kormányzati támogatást is kilátásba helyeztek. Hóman híres történész és hírhedt antiszemita politikus volt a múlt század első felében, akit nemrég rehabilitált a bíróság, itt olvashat róla bővebben. A kezdeményezés papíron egy helyi civil szervezettől származott, de utóbb kiderült, hogy a szálak a kormányhoz, L. Simon László kulturális államtitkárhoz vezettek.

Obama most azt közölte, hogy a globális antiszemitizmus elleni harcot prioritásként kezeli, és példaként Magyarországra hivatkozott, ahol az USA egyértelművé tette, hogy ha nem foglalkoznak a zsidóellenességgel, az árt az erős kétoldalú kapcsolatoknak. Az amerikai elnök beszéde 1:32:45-nél kezdődik:

Ezért történt, hogy amikor egy II. világháborús antiszemita vezetőnek Magyarországon szobrot akartak állítani, élen jártunk a kormány meggyőzésében, hogy változtassanak ezen. Ez nem egy mellékes epizód az amerikai–magyar kapcsolatokban, ez számunkra a jó kapcsolat fenntartásának központi kérdése, és ezt közöltük is.

Más szóval Washington a kormánynál közbenjárt a Hóman-szobor építése ellen, és legalább részben ennek, nem pedig a helyi civilek autonóm döntésének köszönhető, hogy a szoborállítás terve végül meghiúsult

Az ügy érdekessége, hogy az MTI hírt adott Obama beszédéről, ám a Magyarországra vonatkozó rész kimaradt a tudósításból: ezt a Nol.hu vette észre. UPDATE 15.10: Az MTI pótolta a mulasztást.

Az Obama által elmondottakról megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtószóvivőjét is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • milyen szintű hivatalos és informális megkereséseket kapott a kormány az amerikai kormányzattól, hogy állítsák le a szoborállítást; 
  • ennek a nyomásgyakorlásnak köszönhetően alakította-e ki a szobrot elutasító álláspontját a kormány;
  • ennek hatására változtatta-e meg Orbán Viktor a korábbi, a Hóman-szobrot támogató véleményét, melynek még tavaly májusban hangot is adott.

A miniszterelnöki sajtóiroda vezetőjétől a következő választ kaptuk: „Valóban volt ilyen amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított. Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is.

A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!