Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

20 éven át élőben nézték az amerikaiak, mit csinálnak az izraeli drónok

2016.01.29. 13:24

Edward Snowden titkos dokumentumokat szivárogtatott ki, amelyek szerint az amerikai és a brit hírszerzés közel 20 éven át megfigyelte az Izrael által a Közel-Keleten bevetett drónokat, írja az MTI.

A Jediót Ahronót szerint az elektronikus megfigyelésre szakosodott NSA és brit megfelelője (GCHQ) feltörte az izraeli drónok által az irányítóik felé közvetített képanyag titkosítását, és ezt kihasználva kémkedett az izraeli légierőnek a Gázai övezet, Szíria és Irán légterében végrehajtott missziói után. Az 1998-ig visszanyúló, Anarchist fedőnevű hírszerzési programot egy ciprusi bázisról irányították, és más közel-keleti államokra, köztük Szíriára, Iránra, továbbá Egyiptomra és Törökországra is kiterjedt.

A The Intercept című internetes magazin szerint a titkosítás feltörése az amerikai és a brit hírszerzés számára egy virtuális ülést garantált a bevetésen lévő izraeli drónok pilótafülkéjében. Izrael hivatalosan nem tagadja, de nem is ismeri el, hogy lennének felfegyverzett drónjai. Egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2010-es titkos amerikai diplomáciai távirat szerint mindazonáltal a hadsereg egyik befolyásos tisztje nem nyilvánosan elismerte a drónok létezését.

Izrael a világ legnagyobb drónexportőre, és a kiszivárgott dokumentumok alapján az amerikai és brit szolgálatok egyebek mellett emiatt is érdeklődtek az izraeli gépeken használt titkosítás után. Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége egyelőre nem kommentálta a mostani leleplezést, ahogy a brit nagykövetségi szóvivő sem volt hajlandó hírszerzési ügyekben tájékoztatást adni. Egyelőre a londoni külügyi tárca sem reagált a kiszivárogtatott információkra.

Juvál Steinic energia- és infrastrukturális miniszter az izraeli katonai rádiónak pénteken adott nyilatkozatában nem tulajdonított különösebb jelentőséget az ügynek, de azt is hozzátette, hogy megtanulták a leckét.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.