Tihamér, Annamária
19 °C
33 °C

Lemondott a román legfőbb ügyész

2016.02.02. 18:02

Lemondott hivataláról Tiberiu Nitu, Románia legfőbb ügyésze kedden, írja az MTI. A lemondás előzménye az volt, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azt állította: Nitu jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal arról, hogy rendőri felvezetést vehessen igénybe.

A román törvény szerint konvoj csak az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár, illetve - sürgős esetben - a minisztereknek. A legfőbb ügyészről itt nincs szó. Nitu 2014-ben külön egyezett meg a belügyminisztériummal, és tavaly átlagosan napi kétszer nyitottak utat az autójának rendőrök.

A DNA szerint ez hivatali visszaélés volt. Nitu többször is azt mondta: ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül mégis bejelentette lemondását, mondván nem akarja, hogy a törvénytelenség gyanúja aláássa az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét.  Nitu hároméves mandátuma májusban járt volna le.

A bukását Gabriel Opreának, a volt belügyminiszternek és kormányfőhelyettesnek köszönheti, ő rántotta magával. Vele akkor kezdett foglalkozni a román sajtó, amikor tavaly ősszel a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike balesetben meghalt. Oprea háromszor olyan gyakran száguldozott rendőri felvezetéssel, mint az államfő. A DNA hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást ellene.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.