Judit
-2 °C
8 °C

A terroristák miatt az iskolákban dohányozhatnak francia diákok

2016.02.02. 18:06
Több franciaországi iskola megengedi a diákoknak, hogy az épületen belül gyújtsanak rá. A szakértők szerint az utcán könnyű célpontot jelentenének a terroristáknak, ez pedig nagyobb kockázat, minthogy elszívnak egy staubot. Az egészségügyi minisztérium tiltakozik a lépés ellen.

A francia kormány úgy becsüli, hogy a helyi tinédzserek egyharmada dohányzik. Nem ritka látvány, hogy a diákok az iskola előtt, vagy a környező utcákban bujkálva cigarettáznak a szünetekben. A tavaly novemberi, 130 áldozatot követelő terrortámadások után sok pedagógus kezdett el amiatt aggódni, hogy így jóval nagyobb veszélyben van az életük, mintha inkább az épületben dohányoznának: könnyebb célpontot jelentenek a terroristáknak.

A SNPDEN pedagógus szakszervezet éppen emiatt kezdte el egy olyan javaslatcsomag kidolgozását, amelyik lehetővé tenné, hogy a legmagasabb terrorkészültség ideje alatt az iskolákban, közoktatási intézményekben is rágyújthassanak a diákok. De sok iskola elébement a tervezetnek, és már most is megengedi a gyerekeknek, hogy az épületen belül cigizzenek, írja a BBC.

„Ez egy szükséges lépés, mert bár mindent megteszünk, hogy a dohányzással járó kockázatokat csökkentsük, most egy nagyobb veszélytől kell megvédenünk a gyerekeinket” – közölte a  SNPDEN vezetője, Michel Richard a  France Infóval.

Ön engedné a diákoknak, hogy az épületben cigizzenek?

 • 303
  Nem értem, eddig nem a férfi wécében dohányoztak, mint mi a gimiben?
 • 232
  Nem, a diákok ne dohányozzanak!
 • 174
  Nincs bajom azzal, ha cigiznek, de legalább az iskolában bírják ki!
 • 171
  Igen, az utcán komoly veszélyben vannak.

A francia egészségügyi minisztérium elutasította a szakszervezet javaslatát. Úgy látják, hogy a jelenlegi szükségállapot nem befolyásolhatja a dohányzást tiltó törvényeket.  A megemelt terrorkészültség és a szükségállapot tavaly november 13. óta van érvényben Franciaországban, miután az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető fegyveresek megöltek 130 embert hat párizsi helyszínen, köztük egy koncertteremben és több étteremben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.