Dömötör
11 °C
14 °C

Ausztrália: nem jogellenes a menekültek deportálása

2016.02.03. 07:23

Az ausztrál legfelsőbb bíróság szerint nem jogellenes, ha a kormány elrendeli az ország felségvizein hánykolódó menekültek őrizetbe vételét. A magyar idő szerint szerda hajnalban kihirdetett verdikt alapján hamarosan megkezdődhet 267 menedékkérő - köztük 33, már Ausztráliában született csecsemő - deportálása Nauru szigetére. A Salamon-szigetektől északnyugatra fekvő szigetországban üzemel - a helyi kormánynak folyósított bőséges támogatásért cserébe - Ausztrália menekülttábora és migrációs központja.

Malcolm Turnbull miniszterelnök szerint 

Fontos döntés született, mely alapján a kormány továbbra is megőrizheti Ausztrália határainak biztonságát, és megakadályozhatja azt, hogy menekültek fulladjanak a tengerbe.

A maláj szigetvilág felől évente 10 ezer menekült érkezik az ausztrál partokra, főleg olyan, politikailag válságos területekről, mint Sri Lanka, Afganisztán, Irak vagy Mianmar. Jogvédő szervezetek elsősorban a Naurura kiszervezett menekülttábor életkörülményeit kritizálják, illetve azt, miért kell az Ausztráliában született csecsemőkkel is így eljárni.

(al-Dzsazíra)

 

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.