Ágnes
-13 °C
0 °C

Assange mellé állt az ENSZ

2016.02.04. 10:36

Véget érhet Julian Assange négy éves kényszerű önkéntes száműzetése Ecuador londoni nagykövetségén. A Wikileaks alapítója 2012 nyarán menekült a képviseletre, hogy elkerülje a svéd kérésre kiadott nemzetközi körözés miatti letartóztatását.

A 44 éves ausztrál férfit nemi erőszakkal vádolta meg egy stockholmi nő, akinél Assange 2010-ben lakott. Assange nem annyira ettől a vádtól, mint inkább attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, ahol akár halálra is ítélhetnék a több százezer bizalmas dokumentum kiszivárogtatásáért.

Assange az ENSZ-hez fordult, kérve, hogy a világszervezet megbízott csoportja ismerje el jogszerűtlennek a svéd és brit hatóságok intézkedéseit, amelyek miatt kénytelen volt politikai menedékjogot kérni az ecuadori nagykövetségen, amit lassan négy éve nem hagyott el – közölte a BBC.

Az ENSZ a kérvényt csütörtökön jóváhagyta, ezzel elismerve, hogy jogszerűtlen a helyzet, amely lényegében Assange fogvatartását jelenti.

A Wikileaks vezetője nem sokkal korábban bejelentette, hogy mindenképp elhagyja a nagykövetséget: ha az ENSZ elutasította volna a kérését, akkor azért, mert nincs esélye újabb "fellebbezésre", így kész volt arra, hogy átadja magát a brit hatóságoknak.

Ha mellette áll ki az ENSZ munkacsoportja – ahogy végül történt – akkor azért, mert véleménye szerint így megszűnik a letartóztatását képező jogalap, tehát minden további nélkül visszakaphatja útlevelét és szabadon tartózkodhat Nagy-Britanniában.

Ennek ellenére a brit rendőrség közölte: letartóztatási parancsa továbbra is érvényben van.

Így nem biztos, hogy Assange mégis kilép a kapun pénteken, ám jó alapot kapott ahhoz, hogy tovább küzdjön letartóztatása ellen.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.