Eufrozina, Kende
7 °C
21 °C

Bréking: Kubában találkozik egymással Ferenc pápa és Kirill patriárka

2016.02.05. 13:06

Ferenc pápa és az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill patriárka a jövő héten Kubában találkozik - jelentette be mindkét egyház pénteken. A találkozó február 12-én lesz Kuba fővárosának repülőterén, ahol remélhetőleg egy közös nyilatkozatot is kiadnak majd. Mindenesetre történelmi találkozás lesz.

Ha van egy kis humorérzéke valamelyiküknek, akkor a találkozón simán elsütheti majd az "ezer éve nem láttalak, öcsém"-mondatot, mivel mégiscsak testvérekről van szó (mindketten keresztények) és 1054-ben volt a szakadás a nyugati és a keleti kereszténység között.

1997-ben II. Alekszij pátriárkának II. János Pállal kellett volna találkoznia, de akkor a találkozó elmaradt. 2014-ben Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, akármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni.

Korábban egyébként felmerült az is, hogy Magyarországon vagy Ausztriában találkozzanak. Információink szerint a hazai csúcstalálkozó összehozása az egyházpolitikai diplomácia hazai nagyágyúja, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedvenc projektje volt.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.