Szomáliai géprobbantás: két reptéri alkalmazott őrizetben

2016.02.07. 21:38

Őrizetbe vették a mogadishui repülőtér két alkalmazottját, akik feltehetően részt vettek a szomáliai Daallo légitársaság Airbus A321-es elleni keddi merénylet előkészítésében – írta a CNN.

A rendkívül szerencsés kimenetelű robbantáshoz valószínűleg ők adták át azt a laptopot, amelyet a detonáció beindításához használtak.

A beépített embereket a repülőtéri biztonsági kamera buktatta le: a felvételen látszik, ahogy a számítógépet észrevétlenül átadják az ellenkező irányba haladó társuknak – annak az öngyilkos merénylőnek, aki a szerencsére rosszul időzített robbanás egyetlen halálos áldozata volt. Két másik utas megsérült.

A nyomáskülönbség nem volt elég nagy a gép és a külső környezet között, mivel ekkor mág nem érte el az utazási magasságot, ezért a robbanás nem feszítette szét a gépet, csupán lyukat ütött a géptesten – épp akkorát, hogy a merénylőt kiszippantsa. Abdulasi Abdisalam Borleh holttestét később megtalálták.

A merénylet mögött az As-Sabab áll, amely egy időben az anarchiába süllyedt Szomália jelentős részét ellenőrzése alatt tartotta, de a nemzetközi, beavatkozás hatására visszaszorult. Az intervencióban Kenya is részt vett, éppen ezért hajtott végre Nairobi egyik bevásárló központja ellen merényletet 2013-ban a terrorista csoport több tagja, 67 embert megölve. Az magát az al-Kaidához kötő csoport hivatalosan nem vállalta magára a keddi robbantást.

A szomáliai kormány szóvivője szerint további 20 embert vettek őrizetbe a merénylettel kapcsolatban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport