Angéla, Petronella
14 °C
27 °C

Adócsalással vádolják az adócsalás elleni küzdelem miniszterét

2016.02.08. 21:38
Megkezdődött hétfőn Párizsban Jérome Cahuzac, az adócsalás elleni küzdelemért felelős volt francia költségvetési miniszter pere. A volt kormánytagot korábbi svájci és szingapúri bankszámlái miatt adócsalással és pénzmosással vádolják.

Ha a gyanú beigazolódik, Jérome Cahuzac hét év börtönbüntetéssel és 2 millió euró pénzbírsággal sújtható. A baloldal egykoron egyik legnépszerűbb politikusa - aki három évvel ezelőtti lemondása óta a nyilvánosságtól teljesen visszavonultan él - egyelőre valószínűleg megússza a bírósági eljárást. 

Miután az adóhatóság is indított ellene eljárást, a védelem szerint az igazságszolgáltatás nem vonhatja felelősségre ugyanazon ok miatt. Amennyiben az ügyvédek az alkotmánytanácshoz fordulnak a kérdés tisztázása érdekében, akkor az eredetileg február 18-ig tartó pert több hónappal elhalaszthatják, írta az MTI.

Svájci számla, szingapúri számla

A volt költségvetési miniszter 2013 márciusában mondott le, miután a Mediapart tényfeltáró internetes újság leleplezte, hogy éveken át titkos svájci bankszámlával rendelkezett, emlékeztetett a Le Monde. Az adócsalás ellen felelős miniszter négy hónapon át cáfolta, hogy valaha is külföldi bankszámlája lett volna, de az oknyomozó portál közzétett egy 2000-ben készült felvételt egy telefonbeszélgetésről, amelyben Cahuzac állítólag a titkos számláról beszél. Miután az ügyészség megállapította, hogy a hangfelvételen a miniszter hangja hallható, eljárást indított az ügyben, amely François Hollande államfő 2012-ben kezdődött mandátumának eddigi legjelentősebb politikai botránya volt.

A Mediapart szerint a miniszter 2001 elején, néhány nappal azelőtt zárta be az adóhatóságnál nem bejelentett számláját a genfi UBS banknál, hogy a nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke lett. A számláról a mintegy 600 ezer euró körüli összeget Cahuzac akkor Szingapúrba helyezte át a lap szerint.

Az adóhivatal elől elrejtett pénz Jérome Cahuzac orvosi tevékenységéből származott, a volt miniszter ugyanis eredetileg plasztikai sebész, és gyógyszergyárak tanácsadójaként is volt jövedelme.

Bőröndben hozták a pénzt

A vád szerint Birdie álnéven Svájcban nyilvántartott számláról Jerome Cahuzac két alkalommal bőröndben hozatott el tízezer eurónyi összeget készpénzben, amit azután Párizsban, az utcán vett át. Amikor a svájci banktitok kezdett megszűnni a francia hatóságok számára, az összeget egy Seychelles-szigeteki offshore cégen át Szingapúrba helyezte át. Később Korzikán és Londonban vásárolt belőle ingatlanokat. Jérome Cahuzac és volt felesége azóta ezeket eladta és rendezte minden adósságát a francia adóhivatalnál.

A botrányt követően jött létre az az új hatóság, amely az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrzi le a mintegy kilencezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatait, s kéri a dokumentumok korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve tesz feljelentést a feltételezett csalók ellen.

Már több visszaélést sikerült leleplezni, köztük egy államtitkár ügyét, aki késedelemmel fizette be az adóját és ezért kénytelen volt a kormányból távozni, 13 esetben pedig bírósági eljárás is indult pontatlan adóbevallás vagy hazugság miatt, köztük Serge Dassault jobboldali szenátor és a magyar származású Patrick Balkany, Nicolas Sarkozy volt államfő gyerekkori barátja ellen, valamint a Nemzeti Front volt és jelenlegi elnöke, Jean-Marie és Marine Le Pen ellen, amiért a gyanú szerint alábecsülték ingatlanjaik értékét.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.