Oroszországi merényletekre készült az Iszlám Állam

2016.02.08. 13:01

Őrizetbe vették az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet hét tagját az oroszországi Jekatyerinburgban; a terroristák Moszkvában és Szentpéterváron akartak merényleteket elkövetni, írja az MTI.

Az Interfax hírügynökség az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatra (FSZB) hivatkozva arról számolt be, hogy a házkutatás során a hatóságok robbanószerkezetek készítésére alkalmas laboratóriumra bukkantak. A rejtekhelyen elektronikus gyújtószerkezeteket, lőfegyvereket, gránátokat, robbanószerkezetek alkotóelemeit és szélsőséges írásokat foglaltak le.

Egy Németországban a napokban elfogott algériai férfi fotója
Egy Németországban a napokban elfogott algériai férfi fotója
Fotó: Handout / Reuters

A nyomozás feltárta, hogy a csoport a terrorcselekmények elkövetése után Szíriába akartak távozni, hogy részt vegyenek az IS harcaiban. A merényleteket Moszkvában, Szentpétervárott és Szverdlovszk megyében készültek végrehajtani. A csoport Oroszország és a közép-ázsiai köztársaságok állampolgáraiból szerveződött, vezetőjük Törökországbül érkezett – írta a Ria Novosztyi. A letartóztatottakkal szemben terrorista merényletek előkészítése, illegális fegyvertartás és robbanószerek őrzése gyanújával folyik a nyomozás.

Nem ez első alkalom, hogy Oroszországban több olyan személyt vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint az IS-hez köthetők. Tavaly októberben Moszkvában 12 embert fogtak el, akik robbantásos merényletet készítettek elő, majd a dél-oroszországi Krasznodarban őrizetbe vették a helyi érdekű vasút egyik mozdonyvezetőjét, aki állítólag a szerelvényét akarta levegőbe repíteni, majd az északi Hanti-Manysi Autonóm Körzetben előztek előztek meg egy merényletet, amelyet a hatóságok szerint valakik Pity-Jah település mecsetében akartak végrehajtani – emlékeztetett a Newsru.com.

Az orosz titkosszolgálatok adatai szerint az IS egy különleges alegységet tart fenn, amely oroszországi és európai terrorcselekményeket készít elő. Az orosz hatóságok szerint az alegységet egy bizonyos Ahmed Csetajev vezeti, akinek a beceneve Félkarú. A csoportban többségében észak-kaukázusiak vannak.