Gyöngyi
2 °C
13 °C

Két vonat egymásnak rohant Bajorországban, tíz halálos áldozat

bad albing
2016.02.09. 09:06

Egymásba rohant két személyszállító vonat kedd reggel Bajorországban, a balesetben legkevesebb kilencen meghaltak és 150-en megsérültek, a sebesülések majdnem fele súlyos, 15-en életveszélyben vannak. A DW szerint a baleset nem sokkal 7 óra után történt. Az egyik vonat kisiklott és több kocsija felborult az ütközés után.

Frissítés: Tízen meghaltak

A hatóságok esti összesítése szerint a balesetben tíz ember meghalt, 18 ember súlyosan, 63 ember könnyebben megsérült. Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter szerint az egyik szerelvény "belefúródott a másikba és szétszakította". Kiemelte, hogy a szakaszon volt olyan berendezés - PZB 90 típusú, úgynevezett pontszerű vonatbefolyásoló rendszer -, amely az ilyen helyzetek elkerülését szolgálja. Hangsúlyozta: nem szabad találgatni, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet, hanem meg kell várni a fekete dobozok adatainak elemzését. A két szerelvényen összesen három ilyen berendezés volt, kettőt nap közben megtaláltak a roncsok között. (MTI)

 A vonatok a Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon ütköztek össze, Bad Aiblingnál. A Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból ütköztek össze frontálisan. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak köztük, írja az MTI. Valószínűleg a szünet miatt eleve kevesebb utas is volt a vonatokon, mint egyébként. A mentés lassan halad, mert a Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín nehezen megközelíthető.

A baleset helyszínére több tucat mentőautó és mentőhelikopter érkezett. A helyzet egyebek között azért nehezen áttekinthető, mert a mentési munkálatokban több szervezet vesz részt, köztük osztrák mentők is. A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak, és délben sajtótájékoztatón ismerteti a balesetről feltárt adatokat.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak.

A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában 41 ember halt meg.

Nem tudni, vannak-e magyar áldozatok

A keddi bajorországi vonatbaleset esetleges magyar áldozatairól vagy sérültjeiről a müncheni magyar főkonzulátuson lehet érdeklődni, a megkereséseket rögzítik – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: + 49 89/962280210 vagy + 49/178 5486 416. A müncheni magyar főkonzulátus érdeklődött a rosenheimi illetékes rendőrségnél az esetleges magyar érintettekről, de az elhunytakat, sérülteket még nem azonosították.

2016-02-09T170535Z 1891397707 LR2EC291BH128 RTRMADP 3 GERMANY-TR
Fotó: Michael Dalder

A külgazdasági és külügyminiszter is megszólalt, Szijjártó Péter  szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről a kedd reggeli németországi vonatbalesetben, a müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!