Beletört az FBI bicskája egy telefonba

2016.02.10. 19:18

James Comey, az FBI vezetője szerdán arról beszélt a Szenátus nemzetbiztonsági bizottsága előtt, hogy még mindig nem tudják feltörni az egyik San Bernardinó-i támadó telefonját, és ez nem egyedülálló jelenség, mert egyre gyakoribb, hogy a bűnözők titkosítást használnak, hogy rejtve maradjanak a rendőrség szemei elől, írja Sky News.

Már két hónap telt el a San Bernardinó-i támadás óta, ahol egy pár 14 ember megölt, 21-et pedig megsebesített.  Az FBI nyomozói a támadás előtt és utána sem tudták rendesen lekövetni a két támadó, Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook mozgását, amikor lövöldözni kezdtek egy egészségügyi dolgozóknak tartott munkahelyi banketten. A telefonban található adatok alapján kiderülne, hogy a pár kommunikált-e másokkal a támadás előtt a terveiről.

A rendőrök szerint Tashfeen Malik a Facebookon álnéven posztolta az Abu Bakr al-Bagdadinak tett hűségesküjét a támadás előtt. A Los Angeles Times pedig arról írt, hogy a mészárlás férfi résztvevője kapcsolatban állt legalább két tengerentúli szélsőséges szervezet, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel. Egy szövetségi igazságügyi tisztségviselő az országos terjesztésű amerikai lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a 28 éves Syed Rizwan Farooknak volt "valamiféle kapcsolata" az an-Núszra Front mellett a szomáliai al-Shabaab csoporttal is. A lap szerint ugyanakkor nem világos miféle kapcsolat volt ez és kivel tartotta fenn Farook.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport