Beatrix, Erna
16 °C
31 °C

Kannabiszklubok nyílnak Svájcban

2016.02.12. 20:03

Négy svájci város: Zürich, Bázel, Bern és Genf úgy döntött, kísérleti projektbe kezdenek. Kannabiszklubokat fognak nyitni, ahol a drogproblémákkal küzdők füvezhetnek majd ellenőrzött körülmények között.

Bár több kantonban elnéző a rendőrség, Svájcban hivatalosan mindenhol illegális a marihuána birtoklása. Nem meglepő módon a fekete fűpiac viszont virágzik, így a hatóságok nemcsak bevételt nem látnak a marihuánakereskedelemből, de a termék minőségére se lehetnek hatással, és a tiltás miatt nehézkesebb a prevenció is.

A városok képviselői csütörtökön találkoztak Bernben, hogy megállapodjanak a program részleteiről. Egyelőre nem általános legalizációról lesz szó a klubokban sem, ezeket éppen azért nyitnák, hogy azok, akiknek súlyos drogproblémáik vannak, kontrollált környezetben fogyaszthassák a kannabiszt. A kísérlet a tervek szerint négy éven keresztül fog tartani, folyamatos tudományos felügyelet mellett.

A projektet még formálisan is jóvá kell hagynia az érintett kantonok kormányainak és a szövetségi egészségügyi hivatalnak. Ha ez is meglesz, akár kétezer ember is legálisan szívhat majd az alpesi levegő mellé marihuánát is. Ez persze még mindig csak töredéke annak a több mint 500 ezer svájcinak, aki mindenféle tiltás és büntetés ellenére füvezik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!