Piroska
-12 °C
-2 °C

Nem Salah Abdeslam DNS-e volt a kukában talált robbanóövön

2016.02.12. 11:56

Nem azonosítható a szökésben lévő feltételezett főszervezőnek, Salah Abdeslamnak a DNS-e azon a robbanóövön, amelyet egy szemetesben találtak a 130 halálos áldozattal járó, tavaly november 13-i párizsi merényletek után – erősítette meg pénteken a párizsi ügyészség a BFM hírtelevízió értesülését. Az információ a hatóságok szerint azonban nem jelenti azt, hogy a terrorista nem viselte az övet.

A detonátor nélküli robbanóövet egy szemetesben találták meg tíz nappal a merényletek után Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban. A szökésben lévő Salah Abdeslam mobiltelefonját a merényletek után Párizs északi részén, majd később a Montrouge melletti Chatillon elővárosban mérték be a hatóságok.

A terrortámadásokat elkövető öngyilkos merénylők robbanóövet viseltek és hoztak működésbe, amelyek egy TATP nevű robbanószerből, egy elemből és elsütő billentyűből álltak. A rendőrség ezért egyből arra a kérdésre kereste a választ, hogy a megtalált övnek köze volt-e a november 13-ai merényletekhez.

A hatóságok azt gyanították, hogy a 26 éves férfi a merényletek után Montrouge-ban bújt el addig, amíg két barátja érte nem jött Belgiumból. A feltételezés szerint a férfinak – aki valószínűleg a Stade de France nemzeti stadionhoz vitt el gépkocsival három öngyilkos merénylőt – a tervek szerint Párizs XVIII. kerületében kellett volna felrobbantania magát, de ezt nem tette meg, és a robbanóövét hátrahagyva elmenekült.

Az eldobott robbanóövön viszont megtalálták Bilal Hadfi, a stadionban felrobbant egyik kamikaze, valamint egy nem azonosított ember DNS-mintáját. Ezt az ismeretlen DNS-t egy másik robbanóövön is megtalálták a nyomozók, mégpedig azon, amelyet Salah Abdeslam testvére, Ibrahim viselt, amikor felrobbantotta magát egy belvárosi kávéházban. A férfi az úgynevezett teraszkommandó tagja volt, amely 39 embert ölt meg bárok és éttermek teraszain. Ugyanezt az ismeretlen DNS-t találták meg a belga hatóságok a dél-belgiumi Auvelais városa egyik lakásában, amelyet a merénylők béreltek a támadások előtt.

A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált Salah Abdeslamot továbbra sem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belga férfi ellen a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.