Judit
3 °C
6 °C

Csaltak a vizsgán, mehetnek a sittre

2016.02.14. 20:05

Puskázásért ritkán szoktak letölthető börtönbüntetést kiszabni, hacsak nem egy fegyveres ámokfutóról van szó, akit a rémtette után sikerül élve kézre keríteni. Ebben az esetben viszont a puskázás tényleg a vizsgán való csalást jelenti. Most két spanyol diák egyévnyi börtönbüntetéssel néz szembe, csak azért, mert az egyikük a társa helyett jelentkezett egy vizsgára.

A két almirai diákot az ügyészség közokirat-hamisítással vádolta, elvégre az egyikük másnak adta ki magát. Ehhez ugyanis személyi igazolványt kellett hamisítaniuk, és a helyettesítő diák a társa nevén adta be a dolgozatot.

A diákokat egyévnyi börtönbüntetésre ítélték, valamint napi 6 euró pénzbírságra, amit egy éven keresztül kell fizetniük.

Az egyik diák védőügyvédje fellebbezett a döntés ellen. Arra hivatkozott, hogy barbár döntés született, hiszen az ítélet egyáltalán nincs összhangban a tett súlyával. Az ügyvéd azzal érvelt, hogy egy dolgozatot nem érdemes hivatalos iratnak tekinteni, ezért a közokirat-hamisítás vádja nem is áll meg.

Nem ártottak senkinek, és bár a magatartásuk kifogásolható volt, a tettüknek nincs akkora társadalmi súlya, ami indokolná a börtönbüntetést.

– mondta a védőügyvéd, José Carlos Segura. Szerinte a közigazgatási bírság megfelelőbb büntetés lenne, de a börtönbüntetés a szabadságuktól fosztaná meg őket, és bekerülnének a bűnügyi nyilvántartóba is.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.