Salamon
7 °C
13 °C

Csecsemőket megtámadó baktérium keltett riadalmat Romániában

2016.02.15. 12:25

Két csecsemő halt meg, miután február eleje óta már 16, többnyire Arges megyei, két év alatti gyermeknél jelentkeztek a kólibaktériumos fertőzésre utaló tünetek, írja az MTI.

A gyerekek közül tízet a fővárosi Marie Curie gyermekkórházban ápolnak, hatot az intenzív osztályon. Három csecsemő dialízisre szorul. Egy 11 hónapos kislány február 4-én halt meg, miután veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma alakult ki nála.

Hasonló szövődmények miatt hétfő hajnalban egy másik, lélegeztető gépre tett egyéves kislány is meghalt.

Bár a megbetegedések viszonylag szűk területről, egy kivétellel egyetlen megyéből származnak, a román egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a fertőzést.

Az egészségügyi államtitkár szerint nem lehet fertőzési gócról beszélni, mert a megbetegedések különböző településeken, különböző szociális környezetben élő családoknál jelentkeztek.

A közegészségügyi hatóság az Arges megyei ivóvízhálózatokat ellenőrzi, múlt héten pedig az egyik áruházlánc által forgalmazott narancs vizsgálták laboratóriumban. Több szülő ugyanis arról számolt be, hogy a korábban onnan vásárolt gyümölcsből készült levet adott gyermekének.

Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy járvány alakulna ki: az utóbbi héten már nem regisztráltak újabb fertőzést. A meghalt csecsemők ügyében a román ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.  

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.