Zsanett, Janka
17 °C
27 °C

Merkel szerint rossz ötlet a macedón határ lezárása

2016.02.15. 20:58
Angela Merkel német kancellár óva intette hétfőn az Európai Unió tagállamait attól, hogy a macedón-görög határ lezárását szorgalmazzák a menedékkérők előtt, írja az MTI.

„A migránsok mozgása szempontjából fontos schengeni külső határ Törökország és Görögország között húzódik. Egyszerű lenne egy olyan országban, mint Macedónia, ami nem is tagja az EU-nak, egy védőkerítést építeni. Nem gondolva arra, hogy ez milyen vészhelyzetbe sodorná Görögországot. És ez nemcsak, hogy nem európai magatartás, de nem is oldaná meg a problémáinkat” – mondta a német kancellár a Stuttgarter Zeitungnak, amely kedden jelenteti majd meg az interjút.

Merkel kijelentésével a közép-európai EU-tagállamoknak mond ellent, amelyek szükség esetén a macedón határon tartóztatnák fel a migránsokat, ha erre sem Törökország, sem Görögország nem képes vagy nem hajlandó. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pénteken Szkopjéban is emellett foglalt állást.

Merkel ugyanakkor elismerte, hogy Athén eddig nem tett eleget kötelezettségeinek az EU külső határainak védelmében. „Segíteni akarunk Görögországnak, hogy ezen javítani lehessen” – mondta.

A kancellár szerint Európának most azt kell eldöntenie, milyen szerepet akar játszani a világban; olyan kontinens akar lenni, amely elzárkózik, majd országai még össze is vesznek egymással, vagy pedig olyan, amely kiáll értékei és érdekei mellett és eszerint is cselekszik.

„Mélységes meggyőződésem, hogy az általam választott irány országunk és Európa számára is helyes, és lépésről lépésre célba érünk” – szögezte le, és ismételten kiállt a Törökországgal való szoros együttműködés mellett. „Közösen szeretnénk az illegális bevándorlást lehetőleg erőteljesen korlátozni. Cserébe viszont nekünk, európaiaknak is készen kell állnunk, hogy törvényes úton, Ankarával egyeztetve befogadjunk bizonyos számú menekültet Törökországból” – ismertette elképzelését a német kancellár, elismerve ugyanakkor, hogy egyelőre ennek csekély az európai támogatottsága.

Hétfőn a visegrádi négyek Macedóniát és Bulgáriát is bevonva tanácskoztak, Orbán Viktor magyar kormányfő a második védvonal megépítésének fontosságáról beszélt – ami épp a Merkel által kitartóan ellenzett macedón határon építendő kerítés. Donald Tusk pedig arról írt a Twitteren, hogy nagyon is valós az EU felbomlásának veszélye.

Június a Balatonon

Díjnyertes családbarát hotel, 06.17.-ig 25 900 Ft/ fő/2 éjtől

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!