Pál
16 °C
32 °C

Wellnesshotelként működött a mexikói börtön

2016.02.15. 09:15
Plazmatévé és franiciaágy járt a kartellvezetők cellájához, ahol még nőket is fogadhattak. Minibár és légkondicionáló is jutott a szervezett bűnözői köröknek, miközben a legtöbb fegyencnek a tiszta vízért és az ehető ételért is fizetnie kell. A hatalomvágy miatt bukott meg a mexikói börtönváros.

Luxuscellákat találtak a mexikói hatóságok miután kivizsgálták a Monterrey beli Topo Chico fegyházat, ahol a múlt hétvégén tört ki verekedés a fegyencek között. Nuevo Leon állam szövetségi börtönében a tehetősebb fegyenceknek óriási franciaágyuk, lapostévéjük és akváriumuk is volt. A rácsok mögötti fényűzés és a lázadás miatt őrizetbe vették a fegyház vezetőjét és főfelügyelőjét: azzal gyanúsítják őket, hogy nem tartották be a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szigorú előírásokat és a biztonsági intézkedéseket, írja az AFP.

Vasárnap 49 fogvatartottat halt meg a börtönben kitört verekedésben, miután a Zetas drogkartell két vezetője, az El Credó néven ismert Ivan Hernandez Cantu és Juan Pedro Zaldivar Farias összekülönbözött azon, hogy ki irányítsa a börtönt. A fegyencek többségét megkéselték vagy botokkal verték agyon, de az egyik fegyőr több embert lelőtt az összecsapások alatt. A mexikói hatóságok őt is őrizetbe vették és gyilkossággal gyanúsítják.

„A tömegverekedés alatt egy nő volt El Credóval” – közölte Roberto Flores, az esetet vizsgáló mexikói ügyészségi nyomozó. Flores azt is elmondta, hogy a vasárnapi börtönbalhé után a rendőrség átvette a fegyház vezetését és véget vetett a kartellvezetők önigazgatásának. Nincs már több minibárral, légkondicionálóval és plazmatévével felszerelt cella. A hatóságok kiürítették mindet és lefoglalták az ott talált luxus cikkeket.

A monterrey-i börtön eleve nem átlagos fegyház: területén kisboltokat és még egy bárt is üzemeltettek a foglyok. A családtagok viszont arról számoltak be, hogy magas díjakat kellett fizetniük, hogy a bent lévő családtagjaik tiszta vízhez és élelmiszerekhez jussanak.

A nyomozás során kiderült, hogy a fegyenceknek saját vallásuk is volt a rácsok mögött. A Santa Muertének nevezett „Kaszás Halált” imádták. A szektához hasonló félig illegális vallásnak több millió híve van Mexikóban, a bűnözők és a drogkartellek körében szinte kötelező a halál imádata.

A Topo Chicóban körülbelül 3800 rab van, vagyis egy kisebb bűnöző városként működik. A rendőrségi jelentések szerint 35 százalékkal több ember van benne, mint ahányan papíron elférnek. Főként a drogkartellek embereit tartják fogva, de a piti bűnözőknek is jut hely. Mostanáig kifejezetten népszerű volt luxus szolgáltatásai miatt, de az ügyészség azt közölte, hogy véget érnek ezek az idők.

Budapesti szállások

Fővárosi hotelek, apartmanok, panziók itt!

Balatoni apartmanok

A Balaton idén is várja Önt és családját! Keressen apartmant nyaralásához itt!