Vilma
-7 °C
4 °C

Luxushajón szállásolnák el a menekülteket Svédországban

2016.02.18. 17:35

Svédország egy luxushajót akar kibérelni azzal a céllal, hogy egy balti-tengeri kikötőben lehorgonyozva 1800 migránst szállásoljon el benne - közölte csütörtökön a svéd bevándorlási hivatal.

A kinézett hajó neve Ocean Gala, 1982-ben építették egy franciaországi műhelyben, és az amerikai Shipmanager cégtől bérelné a svéd állam. Még meg kell találni a megfelelő kikötőt, és a hajót át kell vizsgálni, hogy megfelel-e az előírt biztonsági és komfortkövetelményeknek.

2011-03-05 03-13 Madeira 121 Funchal, Hafen (Island Escape) (1)
Fotó: Wikipedia

A tárgyalások már állítólag sínen vannak, a svéd állam személyenként és naponta 450 koronát (mintegy 15 ezer forint) fizetne a hajóbérletért az amerikai cégnek, írta az MTI. 

A Shipmanager reményei szerint a megfelelő kikötő a Stockholmtól mintegy 400 kilométerre északra fekvő Härnösand lenne. De a helyi hatóságok, hivatalosan adminisztratív okokból, egyelőre ellenzik az ötletet.

Idén még 30 ezer férőhelyre lesz szükség 

Svédország nem talál elegendő szállást a 2015-ben az országba érkezett 163 ezer menedékkérő elhelyezésére. Miután a befogadóközpontokban nincs elég hely, ezreket szállásoltak el templomokban, mecsetekben, tornatermekben és polgári óvóhelyeken.

Továbbra is feszült a helyzet, 2016-ban várhatólag további 20-30 ezer férőhelyre lesz szükség - mondta a svéd bevándorlási hivatal szóvivője. Ötezer menedékkérőt kempingekben vagy üdülőfalukban szállásoltak el, de ezeket nyárig ki kell üríteni.

Mióta Svédország novemberben visszaállította a szúrópróbaszerű határellenőrzést, jelentős mértékben csökkent a menekültáradat. Míg októberben hetente még mintegy tízezren érkeztek, az elmúlt egy hét alatt kevesebb mint 700 menedékkérőt regisztráltak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.