Vilma
-8 °C
3 °C

Román orvos alázott meg egy magyar lányt

2016.02.18. 13:07

A Maszol.ro cikke szerint megalázó bánásmódban részesült egy Kolozsváron balesetet szenvedett olaszteleki magyar lány, miután kórházba szállították. A lánynak átment egy busz a lábfején, és ezért a Mócok útjai gyerekkórházba szállították. A lánnyal tartott az egyik szervező, egy unitárius lelkész is.

A kórházban azonban az ügyeletes orvos szóvá tette, hogy a lány miért nem beszél románul, majd amikor a lány anyja is megérkezett a kórházba, hogy a gyermekével legyen, a nővér számon kérte rajta, hogy miért nem vitt magával evőeszközt, tányért, poharat, mert azt nem adnak neki. A lelkész beszámolója szerint

bejött a mindenható szalonfőnök, s rám ripakodott érces hangon: „Tu ce cauţi aici?” (Te mit keresel itt?) Mondom, hogy nem beszélnek jól románul, segíteni akarok, erre ő megkérdezi az anyát, hogy mi a neve: „Cum te cheamă?” (Hogy hívnak?), amire jön is a pontos válasz. Mire az orvos: „Vezi, vorbesc româneşte, ieşi afară!” (Látod, beszélnek románul, menj ki!)

A röntgenezés és a beteg lábának gipszbe tétele után az orvos ismét kifogásolta, hogy a lelkész a lánnyal és az anyával maradt, és közölte, elbocsátja a lányt. De szerinte nem az volt a baj, hogy többen vannak a lány körül, hanem az, hogy hozzátartozói nem tudnak románul.

A lelkész ekkor elégelte meg a helyzetet és kért segítséget Horváth Anna alpolgármestertől, miközben az orvos valóban megírta a lány kibocsátó papírját.

Az alpolgármester a lapnak elmondta, hogy ezután a Clujana városi kórházba utalták be a beteget, ahol 24 órás megfigyelés alá helyezték. Horváth Anna a Maszol.ro-nak nyilatkozva megengedhetetlennek nevezte az orvos viselkedését, mivel a betegnek az ellátáshoz való jogában nem lehet akadály a nyelvtudás. Tájékoztatása szerint azonban sem maga, sem a városháza nem tudja számon kérni az orvos viselkedését, mivel a gyermekkórház nincs a város fennhatósága alatt. Mint mondta, az ügyben a további lépések a családra tartoznak: az orvosi kamarához fordulhatnak vagy büntetőjogi feljelentést tehetnek.

A lelkész a Facebookon úgy kommenálta az esetet, hogy

nem helyes az, hogy a gyermekkórházban kitegyék az embert a kölyke mellől, vagy megtagadják tőle a megfelelő ellátást azért, mert nem beszéli jól a román nyelvet, vagy nincs pénze megsíkosítani a rendszert. Nem természetes, hogy az alpolgármesternek kell intézkedni, veszekedni, bedobva rangot és címet. Közben pedig Ioan Dobrescu doktor úr az ügyeletben várja, hogy a következő páciensét alázza, borotválja, kínozza, pellengérezze nyelvi tudásának hiánya miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.