Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

19 évet már soknak éreznének Moralesből

2016.02.22. 10:52

Az exit pollok szerint Evo Morales bolíviai elnök elbukja azt a referendumot, amivel lehetővé vált volna, hogy negyedik ciklusára is az ország elnöke maradhasson, írja a BBC. Az exit pollok szerint 51-52,3 százalék ellenezte, hogy Morales szája íze szerint módosítsák az alkotmányt.

Morales alelnöke egyelőre annyit mondott, hogy a hivatalos eredmények alapján még lehet, hogy átmegy Bolívia első indián származású elnökének javaslata. Az alkotmánymódosítással a 2006-os elnökválasztást megnyerő Morales akár 2025-ig is hatalmon maradhatna.

Az ellenzék támogatói ujjongva fogadták az exit pollokat La Pazban. Samuel Doria Medina ellenzéki vezető arra sürgette Moralest, hogy ismerje el az eredményeket, és inkább arra koncentráljon, hogy a ciklusából fennmaradó időben oldja meg Bolívia problémáit. Szerinte elbukott az a terv, amelynek alapján Bolíviában egypártrendszert hoztak volna létre.

Az eredmények összeszámolása a szokásosnál lassabban halad. Santa Cruzban dühös választók pedig fel is gyújtottak szavazólapokat, és urnákat, miután több szavazókör csak késéssel nyitott ki. Ezt leszámítva azonban nemzetközi megfigyelők szerint is rendben zajlott a szavazás.

Morales a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával, és még a 2014-es választáson is a lakosság 61 százaléka támogatta, írja az MTI. A BBC szerint Morales továbbra is népszerű, és a gazdaság sincs rossz helyzetben, de sokan gondolják úgy, hogy zsinórban 19 év elnökként már sok lenne belőle.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.